Man skäms ibland över sina pensionärskollegor när dom i olika debattprogram och fora uttrycker att skälet till att dom har det svårt idag och servicen är dålig är invandringen till Sverige från andra länder. Detta säger pensionärerna samtidigt som deras vårdare på serviceboendet, de personer som städar, handlar och sköter dom i hemmet och många av dom som tar hand om dom när de är sjuka är just dessa parasiterande invandrare.
Vill man föra tanken lite längre kan man undra varför vi beundrar de svenskar som skapade sig ett nytt liv i USA vid slutet av 1800-talet så oerhört. De liksom våra invandrare idag flydde från fattigdom och ibland religiös förföljelse i Sverige. Är inte dagens invandrares initiativ lika beundransvärd som den framåtanda som våra förfäder visade? Eller - tror vi att alla svenskar som flyttade till USA var dygdemönster som alla blev miljonärer och skötte sig exemplariskt, medan vår tids invandrare bara kommer hit för att profitera?
Dom yngre medborgarna hänvisar ofta till den propp av äldre som hindrar dom att få riktiga arbeten och politikerna tycker att människor skall fortsätta arbeta till 75 år ålder för att pensionärer är för dyra för samhället. De yngre kan jag sympatisera med när dom känner sig icke behövda, samtidigt som många äldre på grund av fysisk eller psykisk ohälsa eller andra orsaker gärna vill dra sig tillbaka från aktivt arbete. Jag kan också förstå att man vill ge möjlighet att arbeta längre än de numera stipulerade 67 år. I många länder, exempelvis USA, är det olagligt och betraktas som åldersdiskriminering att säga upp någon från en anställning på grund av ålder. I anställningsintervjuer i USA är det några frågor som enligt lagen inte får beröras - det är bl.a. ålder, kön, etnisk härkomst och religiös tillhörighet.
Vi har under de senaste dagarna fått höra om 96-åriga Eva som flyttat till sin son och sonhustru i Thailand för att få en fin livskvalitet på ålderns höst. Hon är sk. fattigpensionär med garantipension. I ett brev från Försäkringskassan har man meddelat att hennes lilla allmosa nu skall dras in eftersom hon haft fräckheten att flytta utanför EU/EES området. Att den lösning som hon själv och hennes son tagit initiativ till är en ren vinstaffär för svenska staten har ingen betydelse.
Man tror ju att alla tänkande människor tycker att denna regel är absurd, men så är inte fallet. En inringare i Ring P1 i morse menade att inga personer som flyttar utomlands skulle få behålla några pensioner alls från Sverige. Han menade att det var på grund av denna flykt av pensionspengar till andra länder som vi inte har råd med välfärden i Sverige längre. Helt plötsligt har vi pensionärer blivit oerhört lönsamma, så lönsamma att vi - trots vårt högre vård- och servicebehov på ålderns höst - bär upp det svenska välfärdssamhället. Återigen kanske man kan tillägga! Inte ens svenska pensionärer kan väl mena att det uteblivna jobbskatteavdraget har en så stor betydelse som "inkomstförstärkning" för staten, som Gunnar Sträng fördrog att kalla skatter.
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.
Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.
Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.
fredag 2 mars 2012
Katten på råttan, råttan på repet ....
Etiketter:
livskvalitet,
moral,
pensionär,
politik,
skatter,
Sverige,
tokigheter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag förstår din upprördhet, men det är ju så att det finns olika regler för olika länder. Ex så beskattas ju vissa pensioner typ kommunala i Sverige fast man bor utomlands. Och som skrivet vissa pensioner utbetalas inte en utanför EU.
För inte så många år sen var det ju ännu mer restriktivt med hur man kunde över vintern på annat håll.
Det gäller nog helt enkelt att ta reda på lite innan man far. Och anpassa sig till reglerna. Det är svårare att ändra dem!
Skicka en kommentar