Nybyggd resandeboplats |
RyanAir har i dagarna beslutat att stänga sin enda hub i Frankrike - den i Marseilles. Skälet är en konflikt mellan franska staten och RyanAir om var personalen skall betala skatt och sociala avgifter. Franska staten och de franska fackföreningarna hävdar att personalen skall betala sin skatt i Frankrike. Michael O'Leary anser att de skall betala sin skatt på Irland eftersom Ryanairs plan är irländskt territorium. RyanAirs chef anser att han till fulla följer EU-reglerna i det här fallet, men har beslutat att stänga hubben enbart på grund av hotet om rättslig prövning. Han vet nämligen att han kommer att förlora eftersom EasyJet försökte med samma sak och dömdes att betala 1,4 miljoner euro i böter och 200 000 euro i ideellt skadestånd till facken i Paris. Han kommer nu att dra Frankrike inför EU-domstolen. Man kan undra vad han gör om han förlorar i EU-domstolen. Skall han lämna Europa i sådant fall? För oss kan det emellertid bli en fördel eftersom flera av de rutter som läggs ned måste omdirigeras till andra sydfranska flygplatser och då hoppas vi på Beziers som ligger nära oss.
En annan rapportering som varit fyllig i Sverige är hur man utvisar rumänska romer ur Frankrike. Med all rätt har många EU-länder protesterat mot dessa massutvisningar, men det finns lite mer att säga om Romernas situation i Frankrike. Om jag förstått rätt har EU-länderna protesterat mot Frankrike, inte mot utvisningarna i sak, utan mot det faktum att man gjort dem i grupp. Varje EU-medborgare måste nämligen - och det gällde även för oss när vi flyttade hit - bevisa att man kan försörja sig för att få vistas i landet mer än de 90 dagar som turiststatus tillåter. Man måste således pröva varje individ var för sig och det har inte skett med de rumänska romerna. Ett inslag i Dagens Eko visade emellertid att många unga romer från Rumänien hade blivit avvisade ett flertal gånger och fått sina 3000 kronor och fri hemresa av franska staten vid varje tillfälle.
Entrén till resandeboplats i Lezignan |
Det finns givetvis också ett antal romer som fortfarande är resande. Ofta slår dom ned sina bopålar på övergivna kommunala tomter eller annan överbliven mark ofta nära soptippar där dom kan ägna sig åt sakletning. Dessa läger är ofta inte särskilt vackra att skåda för andra och det är en del av dessa som myndigheterna nu rivit på ett brutalt sätt. I de flesta fall ser emellertid kommunerna mellan fingrarna när det gäller dessa bosättningar när det gäller de resande som kan försörja sig och är skrivna i landet.
Vad man inte talar om är att alla kommuner runt där vi bor iordningställer speciella boplatser för resande. Det är de som Aftonbladet hänvisar till att "romerna har hänvisats till asfalterade parkeringsplatser". Vad Aftonbladet inte vet är att dessa områden visserligen är asfalterade, men också planterade med skuggande träd. Varje boplats har parkeringsplats för husvagn samt bil, Till platsen hör en mindre byggnad per familj där man har hygienutrymmen samt kök i klass med vad man har på en välutrustad campingplats. Tanken är att familjerna skall bo i sina vagnar men utföra alla andra hushållsgöromål i det tillhörande huset. Detta är ett sätt för kommunerna att bringa lite ordning och ordna acceptabla hygieniska förhållanden i det tillfälliga boende som resandefolket föredrar framför att vara bofasta.
Jag kan inte hjälpa att jag jämför med vad svenska staten gör för romerna idag. På sextiotalet var aktiviteten en annan. Då ordnades på några platser i landet zigenarskolor som skulle göra det möjligt för de vuxna zigenare som inte kunde läsa och skriva att utbilda sig. Själv arbetade jag som lärare och min mor som husmor vid zigenarskolan i Skrekarhyttan i Bergslagen. Det var en vacker herrgård som tjänade som internatskola för ett antal zigenska familjer under deras utbildning. Under den tiden fick vi flera vänner bland eleverna och bland den zigenska befolkningen i Sverige. Vi fick också lära oss mycket om den zigenska kulturen och på vilka sätt den skiljde sig från vårt eget invanda tänkande i olika frågor. Min mor har fortfarande kontakt med några av dessa före detta elever och deras vänner.
3 kommentarer:
Nu har vi ju inte "hunnit" "skriva in oss" ännu. Men med intresse följt med romerna. Om de nuvarande strejkerna säger man nog INTE mycket i nordiska medier.
Men vad jag förstått så grundar väl sig Sarkozy sig på det faktum att det nog är fritt att flytta, men att man då måste ha även nånstans att bo! De kommer ju med husvagnar och bor på övergivna platser och sköter både 1:an o 2:an där det passar. Har nog sett dessa husvagnsbosättningar även här. Då är ju "asfaltplatserna" bättre, men även de är ju avsedda för turister - inte boende.
Men som sagt jag har inte sett mykcet officiellt om detta.
Det är faktiskt så att dessa boplatser är speciellt reserverade för resandefolket, vilket också framgår av skylten ovan. Vanliga husvagnsturister får hålla till på campingplatserna.
Hej Jan!
Det ena ledde verkligen till det andra. Jag såg ett SVT-klipp från 60-talet där Katarina Taikon beskrev romernas tuffa situation i Sverige. I nästa inslag fick jag veta att det legat en romsk folkhögskola i Skrekarhyttan. Detta gjorde mig förbluffad och glad. Jag sökte vidare och fann i den här bloggen att du arbetat som lärare där. Och varför är jag så intresserad av just detta? Två anledningar, romernas situation och att jag själv är uppväxt i Skrekarhyttan långt senare men bara ett stenkast från herrgården där folkhögskolan låg. Jag blev förstås nyfiken. Kanske börjar jag längta hem lite extra till byn och rötterna då jag sen en tid bott i Berlin. Hur som helst vore det spännande om du (självklart bara om du har tid och lust) ville berätta några ord om skolan och atmosfären. Existerade verksamheten bara en sommar?
Med vänliga hälsningar, Carl-Oscar
Ps. Vid svar, enklast maila till: Carl.oscar.sjogren@gmail.com Ds.
Skicka en kommentar