google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Livet går vidare i det förträffligaste av länder google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 25 oktober 2010

Livet går vidare i det förträffligaste av länder

Det är lite ombytligt i vädret just nu. Igår var det riktigt varmt men ingen sol - det var idealiskt promenadväder så vi gick lite över en mil upp på en utsiktspunkt där vi hade 360 graders panoramautsikt. Vi tittade på en grotta som en av vännerna övernattat i som barn och vi passerade genom den kommunala skogen där det växer mängder av pinjenöttallar. Jag får nog ta en tur dit nästa sommar och plocka lite. Dom kostar faktiskt en hundring för en liten påse så det kan det vara värt för det är gott.

Idag, å andra sidan, skiner solen från en klarblå himmel, men det är bara 10 grader och det blåser småspik - stadigt 11 sekundmeter och mycket mer i byarna - och det ökar medan jag skriver. Lyckligtvis finns det skyddade stigar så man kan få lite frisk luft ändå. Vi har faktiskt varit tvungna att sätta på värmen i det rum vi vistas i, men det är förhoppningsvis övergående. Lite till vill vi nog vänta innan vi måste brassa på konstant.

Det verkar som om strejkerna ebbar ut här nu sedan omröstningen om de nya pensionerna avgjordes i parlamentet. Den franska vänstern är nog ganska lyckliga idag för hur skulle det sett ut om dom hade vunnit det kommande presidentvalet och tvingats att försämra pensionerna på grund av brist på pengar. Nu kan Martine Aubry hösta in alla poäng inför nästa presidentval utan att behöva riskera att genomföra den obekväma reformen.

Fransmännen var inledningsvis positiva till strejkerna men allt eftersom det led blev de mindre och mindre populärt. Dom vi känner är genomgående negativa och menar att franska folket kanske skulle jämföra sina förmåner med andra länder, men det ligger inte för oss som dom säger. En vän vars son är vinmakare tog vinproduktion som exempel. Vi fransmän vägrar att smaka på vin från andra länder för då kanske vi inte kan döma ut dom som undermåliga menade han.

Nu tycker jag väl inte att det är värre med chauvinismen här än i andra länder. Skillnaden mot den svenska chauvinismen skulle kanske vara att här i Frankrike är man stolt över att vara stolt över Frankrike och det franska, medan vi svenskar inte anser oss vara chauvinister eftersom det är lite skämmigt. Trots det anser vi oss vara föredömen för hela världen när det gäller vissa samhälleliga och sociala frågor. På samma sätt som fransmännen undviker vi att jämföra oss med andra för då skulle bubblan spricka.

All heder åt programmet Caliber som än en gång stuckit hål på en varböld med sitt reportage om bärplockarna. Man kan ju undra över hur journalister gång efter annan kan gå till roten med skandaler och hitta skurkarna där polisen går bet. Kanske man skulle anställa några undersökande journalister som lärare på polishögskolan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Arbetsmarknadsminister Eric Woerth sa efter omröstningen i Senaten, vänstern kommer en dag att tacka oss för att vi tog det här svåra beslutet. Jag tror han har rätt.
En reflektion angående bärplockare. Varför går det inte att hitta bärplockare inom landet. Vi har väl plockat bär i alla tider.
Det är inga som helst problem att hitta lokalbefolkning som ville jobba några veckor på vinskörden trots att det är superhårt för både ben och rygg. Dessutom 35 40 grader de varmaste dagarna.
Det var en verklig upplevelse att delta några veckor i vinskörden, rekommenderas.