google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Garriguen - en plats för jakt och motion google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 1 oktober 2010

Garriguen - en plats för jakt och motion

Utomhuspool för svin

Jag har just kommit hem från min dagliga promenad på Garriguen. Jag provade en lite annan väg idag, men det blev ändå 6 kilometer. Jag blir lite törstig och slak efter alla uppförsbackarna, men då finns det råd. Jag passerar flera nedlagda och förvildade vingårdar som har stora klasar vindruvor. Dom är rena energibomberna att äta om man börjar bli lite trött. Jag föredrar att äta druvor från de nedlagda vingårdarna framför de aktiva. Troligen finns lite rester av svavel på druvorna i dom aktiva vingårdarna för magen brukar bli ganska glad och livlig dagen efter man har käkat dom osköljda druvorna.

Garriguen är inte bara oerhört vacker alla årstider; den har också andra speciella egenskaper. Nästan all mark som inte är bebyggd eller odlad är Garrigue och ingår i de kommunala skogarna där motsvarigheten till svensk allemansrätt råder.

Dy- & tallpeeling för svin
Garriguen är framför allt viktig för all jakt här nere. Jakt är en mycket viktig del av hushållningen för befolkningen. Det är främst vildsvin man jagar, men också hare, kaniner och olika hönsfåglar. Det finns väldigt gott om vildsvin så man bör inte gå ut på Garriguen eller ens åka bil på småvägarna där efter skymningen. För att främja vildsvinsstammen bryter man upp små områden av marken - plöjer och harvar den så att svinen har lättbökade områden och inte frestas ge sig på vinodlingar och olivlundar. Man gräver också ut svinbadkar i skogen där grisarna kan rulla sig i gyttja med efterföljande peeling mot tallstammar. Även vattensåar som skall samla regnvatten gjuts ute i naturen på vissa ställen.

Man skulle ju tycka att det skulle vara lätt att köpa viltkött här eftersom det förekommer så mycket jakt. Det är faktisk nästan omöjligt att köpa viltkött över disk. Skälet är dels att jägarna äter upp det själva, dels att köttkontrollen är så sträng så ingen vill ta de kostnader som det innebär att sälja sina bytesdjur och inte heller riskera framtida jakt genom att sälja kött svart.

Den stora tillgången på vilt har givetvis också lockat till sig en del avvarter. I Saint Chinian har en dansk miljonär köpt upp sammanhängande tegar av småbönderna. Där har han anlagt vilthägn med vildsvin och hjort. I anslutning till detta har han byggt en lyxanläggning med gourmetrestaurang. Han säljer sedan all-incusive "jaktresor" till danska direktörer för fantasipriser. Inte har det mycket att göra med jakt, men gästerna får förhoppningsvis sin blodtörst stillad så dom kan avhålla sig från djävulskap mot vanligt folk när dom kommer hem.

En fransk bekant som blivit inbjuden till en sådan jakt berättar att man lägger ut mat åt "viltet" på speciella platser på natten. "Jägarna" går sedan ut i bekväma torn i anslutning till semesteranläggningen - antagligen med konjakskupan i en hand och det specialtillverkade geväret i den andra - och skjuter det fridfullt mumsande villbrådet med hjälp av lasersikten. Jag kan riktigt se hur damer i aftonklänning står bredvid och klappar beundrande i sina små händer åt sina hjältar. På mig låter den som en variant på Kolmårdens djurpark där man kan få ta död på djuren mot extra betalning.

Läs också:
Jakttider och bränder
Golfe du Lion - närproducerad solsemester

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Intressant att det finns så mycket vildsvin! Men även i Skåne kan man ju se varningsskyltar för vildsvin ibland. Den där varianten på jakt kändes dock inte speciellt tilltalande...

Jan Granath sa...

Nej - det är verkligen skillnad på husbehovsjakt av bönder och lyxdödande av folk som knappt kan träffa en ladugårdsdörr utan lasersikte.