google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Ett fantastiskt byggnadsverk google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 7 september 2013

Ett fantastiskt byggnadsverk

Höjdpunkten på hemresan var besöket på Palais Idéal du Facteur Cheval i Hautrives i Rhônedalen. Brevbäraren Ferdinand Cheval vandrade med sin postväska i mitten av 1800-talet. Han studerade naturen, speciellt underligt formade stenar, han tjuvläste de tidskrifter och tidningar som han skulle dela ut och framför allt filosoferade han över livets mening, viljan och människans förmåga.

En dag, 1879 vid 43 års ålder, blev han särskilt inspirerad av naturens under och beslutade sig för att bygga ett palats som skulle spegla naturen och människans förmåga att göra det omöjliga. 33 år senare hade han, med egna händer, byggt varje sten på ett av de mest fantasieggande byggnadsverk man kan skåda och som senare inspirerade många kända konstnärer och arkitekter, som Picasso, Dali, Max Ernst, tulltjänstemannen Rousseau samt Gaudi. Man påpekar att man inte kan inordna honom i någon känd konstgenre, men hur skulle man kunna det. Han var helt självlärd. Allt kom från honom själv och de konstnärliga riktningar som, genom hans inspiration, kom att representeras av Gaudi, Dali och Picasso tillerkändes dem och han, som var ursprunget, glömdes bort.

Om ni tvivlar på detta är det bara att studera  bilderna av Chevals skapelse ovan och bilder från Gaudis Parc Guell eller Dalis fantasielefanter som är placerade i Gala Dalis trädgård i Pubol. Chevals skapelser är långt tidigare och hade studerats ingående av hans mer berömda efterföljare.

Ferdinand arbetade således i 33 år mellan 1879 och 1912 med sitt slott. Det är 10 000 dagars arbete. Det skall tilläggas att han hade familj och bodde precis bredvid sin byggplats. Han dog 1924, 88 år gammal och hade då träffat många av de som skulle bli det nya seklets stora konstnärer, vilka besökt hans byggplats. 1969 utnämndes hans skapelse till arkitektoniskt monument och ett enastående exempel på naiv arkitektur. Det ägs idag av staden Hautrives.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Intressant! Hade aldrig hört talas om. Påminner mig lite om Gaudi just, som ju också var inspirerad av naturen, med mkt rundade former.

Jan Granath sa...

Gaudi och Dali lär också ha hämtat inspiration med hjälp av mer påtagliga medel som förskjöt deras perspektiv och fick verkligheten att framstå mer böljande och rundad.