Tips på bra restauranger kan man få från allehanda källor.
Givetvis Guide Michelin, men i Frankrike finns ett otal andra guider man kan
botanisera i. Det är lika roligt att hitta en enkel restaurang med billig och
god mat som att besöka en världsberömd stjärnmärkt restaurang. Det är bara
olika upplevelser – och olika kostnad.
Nyligen har The World's 50
Best Restaurants publicerat listan för 2013. Som sig bör domineras toppen
av europeiska restauranger och många är givetvis franska, men det trevliga är listan
över de 10 bästa där vi har 4 inom en dagsresa.
Listan toppas av El Celler de Can Roca i Girona i Spanien
och dit är det mindre än ett par timmars resa. Osteria Francescana i Modena,
Italien tar tredjeplatsen. Dit tar det visserligen 9 timmar med bil så det får
bli en lillsemester och det finns mycket annat trevligt att se samtidigt.
Nummer fyra är Mugaritz i vårt favoritområde, nämligen Baskien. Den ligger i
San Sebastian och dit tar det bara fem timmar. I samma stad ligger Arzac som
placerat sig på plats nummer åtta. San Sebastian har förresten 7 restauranger
med minst en stjärna i Guide Michelin så där kan man stanna en vecka om man tar en ny inteckning på huset.
Samtliga dessa fyra utvalda restauranger har dessutom två eller tre
stjärnor i Guide Michelin. Det bästa är emellertid priset som ligger mellan 120
och 200 euro för en lunch och en femtiolapp (euro) högre för en middag. Visst
är det väldigt mycket pengar, men man får se det som en semestertripp och det är ju
inte dagens pizza man får direkt. Dessutom har jag betalat betydligt mer på
många svenska restauranger som tror att priset avgör kvalitén och inte tvärtom
och ibland också ursäktar snorkigt beteende av serveringspersonalen i brist på professionalitet och
restaurangutbildning.
Jag måste tillstå att jag gläder mig åt att den köpenhamnska
restaurangen Noma halkat ned till andra plats. Inte ens om jag blev bjuden skulle
jag äta på ett ställe där man sätter munkavle på gratisarbetande gästkockar och
hotar
dom med repressalier om dom yppar något om sina arbetsförhållanden.
Restaurangvärldens RyanAir verkar det som.
Man får väl prioritera och beta av de här smultronställena
under de närmaste åren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar