google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Vad har det tagit åt folk? google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 28 februari 2015

Vad har det tagit åt folk?

Jag driver en seriös grupp av släktforskare på Facebook. Vi är 5000 personer i alla åldrar, många i övre medelåldern, många medel- eller välutbildade. Vad som förvånar mig är att det blir värre och värre med hur man skriver svenska – främst är det särskrivningarna som ibland blir så man gråter och ibland kiknar av skratt. Man undrar var det kommer från. Det finns flera teorier:

En populär sådan är att det kommer från engelskan som särskriver eftersom dom inte, som svenskan, kan bilda sammansatta ord. Jag tror inte ett ögonblick på det eftersom det inte är troligt att de som inte ens behärskar svenskan skulle vara så oerhört skickliga på engelska så dom inte kan skilja på språkens uppbyggnad. Det påminner lite om Anita Ekberg (RIP) som efter ett par veckor i USA hade glömt sin svenska när hon hemkommen intervjuades (det var nog någon gång på sent 60-tal tror jag).

En annan populär teori är att den moderna svenska skolan skulle vara boven. Inte heller den är trolig eftersom det förekommer i alla åldrar.

Att det kan vara många invandrare som har detta problem är ursäktligt, men min erfarenhet är att det inte är så utan snarare ”rekorderliga” svenskar som syndar mot detta.

Några anser mig vara fördomsfull och anser jag hackar på personer med dyslexi. Min erfarenhet är tvärtom den att dyslektiker ofta är oerhört noga med sin stavning eftersom de vet att det lätt kan blir fel. Jag känner ett antal dyslektiker som är verkliga språkpuritaner.

Min teori är att rättstavningsprogrammen på datorn är en bidragande orsak. Varje gång jag vill skriva något så får jag rödmarkeringar för en ”hel hopper” (bergslagsmål) sammansatta ord. Först när jag lägger in ett mellanslag mellan de två leden får jag godkänt. Detta tolkar troligen många skribenter som att det skall vara särskrivet inte att det bara är rättstavningsprogrammet som saknar sammansättningen i sin ordlista och bara har de två leden som separata ord. Är man osäker på stavningen måste man således skriva ihop orden efter att ha fått hjälp med stavningen av de enskilda orden. Ordet "vaccinationsvägrarkollektiv" nedan fick jag dela upp i tre led innan mitt ordbehandlingsprogram godkände de olika leden.

En sorglig förklaring är att när tillräckligt många gör fel så blir det rätt, eller åtminstone tror folk att det är rätt. Samma problem har vi inom släktforskningen där felaktiga släktrelationer sprider sig som lössläppta mässlingsvirus i ett vaccinationsvägrarkollektiv.

För att få er som särskriver att begripa hur tokigt det är har jag saxat några verkliga skyltar som samlats in av Omtalat.nu och försett med egna kommentarer

Vinjettbilden ovan - Man menar väl "Parkering för inbjuden"?

Saras Foto skyltar med erbjudandet – ”Student Plakat På En timme”
Vad säger mor och far?

I trappan – ”Porttelefonen ur funktion – Den är fel anmäld”
Lika bra att göra det rätt nästa gång kanske?

Snygg fabriksgjord skylt vid el-centralen – ”STRÖM AV BROTT”
Vad gör polisen?

På förpackning till sybehör – ”Broder Sax”
Agatons broder?

I charkdisken på Coop – ”Kalv lever i bit”
Vad säger djurrättsaktivisterna?

På begagnathyllan – ”Kassa system utan program vara”
Ärligt och lite poetiskt

Butiks namn – ”MATT JACOB”
Utbränd eller?

På rean – ”STÖD STRUMPOR - 49 :-/per par”
Det kan man väl göra om det får dom att må bättre

Reklamskylt – ”MUS GIFT I LAGER”
Undrar om de andra mössen kastade risgryn?

På loppis – ”Lasse Åberg samlar glas”
Var det tomglas tro – stackar'n?

I godisbutiken erbjuds – ”SKUM GUBBE”
Varna era barn – dom har flyttat inomhus med godispåsen!

Erbjudande – ”DVÄRG GETTER” 2 st killingar Bort skänkes – snälla till givna”
UjUjUj!

Meddelande till hyresgäster från elbutiken – ”Halogen spottar i badrum”
Jag har alltid varit lite misstänksam mot de där lamporna!

Skylt på sjukhus visar vägen till – ”KASSA KVINNOKLINIKEN”
Inte särskrivning, men ändå …. ?

Reklam igen – ”Ekeby Möbelaffär – Tapetserar Verkstad”
Undrar hur många som vill ha tapeter i sin verkstad?

Tryckt instruktion – ”Svälj reflexen”
Det var åtminstone inte en uppmaning från NTF.

Inga kommentarer: