google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Bra mat som livsåskådning google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 4 mars 2015

Bra mat som livsåskådning

Vi har varit på marknaden idag och till vår glädje har den färska gröna sparrisen kommit. Det är också citrustider så vi köpte citroner och clementiner som odlats här eller några mil bort i norra Spanien. Nu vänta vi bara på att de första toppmurklorna skall dyka upp i stånden också.

Min fru blev så inspirerad att hon gjorde en fantastisk lunch. Den bestod av färsk sparris, några skivor rostad spansk skinka, ett löskokt ägg som fick rinna ut över sparrisen, smörstekt färskt bröd och skirat smör. Till det drack vi ett glas torr muscat från Frontignan – en plats som levererade muscatvin till Sverige redan under Bellmans tid.

Äggen är ett kapitel för sig. Igår hade TopChef ett inslag om vår lokale kock Giles Goujan som har tre stjärnor i Guide Michelin. En av hans specialiteter är ett ägg fyllt med svart tryffel. Äggen får han från en av bonde på marknaden. Bonden har hundratals höns som vankar omkring i skogen på hans gård och bara går in när det är dåligt väder och när de känner för att värpa. De äter således det som naturen bjuder – maskar, skalbaggar, frön, blad och lite kalkhaltig småsten som höns i frihet plägar göra. Givetvis köpte vi ett dussin ägg av honom – stora och fina med hönsskit och allt. Det var verkligen skillnad på smak jämfört med köpeägg från butiken.

I Frankrike kan man se på varje ägg i affären hur det är tillkommet. På ett ekologiskt ägg stämplar man siffran 0, på ägg från hönor som får äta vad de själva gillar i frihet i naturen stämplas 1, frigående höns i hönshus med golv får siffran 2 på äggen och burhöns siffran 3. Hur gamla de är är det svårare att veta, men om man köper på torget så vet man att de är färska.

I dagens DN fick jag bekräftat vad jag märkt tidigare – att Frankrike inte är ett särskilt religiöst land i likhet med de nordiska länderna. Här är mat den förhärskande livsåskådningen. Det är Bo Rothstein som redogjorde för en stor internationell undersökning (World Value Studies), som omfattade 100 länder och undersöker graden av religiositet (omfattar alla stora världsreligioner) och hur religiositet samverkan med människors värderingar och livsvillkor. Sammanfattningsvis visade det sig att korruption och misstro mellan människor genomgående var större i religiösa än i sekulära samhällen. Vidare var exempelvis barnadödlighet högre och livslängd lägre i religiösa länder än i sekulära länder. Att detta skulle bero på fattigdom motsägs av en parallell studie av en av de mest religiösa och rikaste länderna i världen, nämligen USA. Det visar sig där att barn som växt upp i religiösa familjer blir mer främlingsfientliga, mer rasistiska, mer nationalistiska och hamnar till en högre grad i fängelse än de som växt upp i sekulära familjer.

Det är nog säkrast att lära sina barn uppskatta god mat så de inte får några andra idéer.

Inga kommentarer: