google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Vandring längst kanalerna - en spännande upplevelse google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 22 februari 2012

Vandring längst kanalerna - en spännande upplevelse

Våren fick en halvhalt här nere med två veckor av kyla och storm. Jämfört med förra året är det mycket senare i år. Då kunde man se fullt utslagna mandelträd i mängd, nu finns enstaka i soliga lägen och mimosan kanske blommar i skyddade trädgårdar. Nu verkar det emellertid som om våren tagit ett grepp om vår landsända. Normalt sett tar vi vår dagliga promenad på en av de otaliga vandringsleder som går förbi vår entrétrappa, men idag ville vi prova något annat. Våra stigar är ganska kämpiga eftersom dom värsta - bästa tycker en del - har en nivåskillnad på ett par hundra meter och ingen är fullständigt plan.

Dagens vandring krävde en inledande bilfärd. Den gick efter Canal de la Robine, med start där den rinner ut ur Narbonne. Härom dagen gick vi åt andra hållet och startade i centrum och vandrade längs kanalen och tittade på alla båtar där folk bor året runt. Kanalerna här är utmärkta motionsspår. Det finns ju alltid en gammal dragväg där man kan cykla, gå eller springa och den är bokstavligen oändligt lång. I princip kan man vandra från andra sidan Frankrike vid Biscayabukten till Medelhavet längs dessa kanaler. Det är vacker och inte det minsta kuperat för den som föredrar det. Om man vill uppleva kanalerna på ett mer stillsamt sätt kan man hyra en kanalbåt. Dom finns i alla storlekar och dom största rymmer minst fyra familjer. Huvudkanalen heter Canal de Midi och byggdes på 1600-talet på initiativ av Pierre-Paul Riquet och är idag en av UNESCOs världsarv.
Man upplever ett helt annat Frankrike när man färdas längs kanalerna. Där ligger vingårdar, slott och bosättningar som idag ofta sett bättre dagar eftersom de hade sin största betydelse på den tiden kanalen var den dominerande transportleden. Nu i lastbilarnas tidevarv har alla dessa fantastiska anläggningar, byggnader och miljöer hamnat på baksidan där dom nätt och jämt överlever, men de har kvar en viss charm för oss vandrare att njuta av.

Nu finns också, med jämna mellanrum, små levande oaser, främst vid slussarna där man kan äta utsökt mat, dricka lokalt vin och bevista marknader och konstutställningar. Homps, Ventenac, Le Somail och många flera är just sådana platser.

Inga kommentarer: