google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Släkt med en prinsessa google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 23 februari 2012

Släkt med en prinsessa

Eftersom jag omfattar demokratiska och humanistiska värderingar är det med blandade känslor jag kan konstatera att jag i morse kan räkna en eventuell framtida svensk tronarvinge bland mina anättlingar - om man får tro Björn Engström. Detta släktskap delar jag med några hundra tusen andra svenskar som kan följa sina anor tillbaka till den gamla Svinhufvudssläkten på Kopparberget.

Att Victoria och Daniel fått en dotter är ju en fantastiskt sak för dom. Det som gör mig beklämd är tanken på vilket liv den lilla flickan kommer att få. Redan någon timma efter hon föddes har hon upphört att vara ett barn och dotter och blivit förvandlad till en institution. När Daniel mötte pressen talade han inte om sin lilla dotter utan kallade henne prinsessan. Ingen skall få mig att tro att det är så man normalt talar om sina barn i Ockelbo.  Kanske någon förhoppningsfull far någon gång talar om blivande fotbollsproffs, men då är det ju på skoj.

Det jag önskar mig just nu är att den lilla flickan som Daniel och Victoria fått skall få möjlighet att uppleva något av de största saker man kan uppleva i ett liv, nämligen att hon av egen kraft och av egen begåvning skall få göra en karriär inom en verksamhet som hon själv valt och har fallenhet för och som hon stolt kan få visa upp när hon närmar sig ålderns höst.

Det skulle också kännas mycket mer tillfredsställande att kunna lägga till en framtida duktig konstnär, författare, företagsledare eller vetenskapskvinna till sina anättlingar än en tronarvinge. Vi får hoppas att Daniel och Victoria får fler barn som kan få förmånen att behålla sina egna liv och drömmar, eller att vi befriar den lilla flickan från detta stora och bedövande ok.

Rättelse i mars 2018: Det visade sig att Engströms uppgifter om ett släktskap mellan prins Daniel och den gamla Svinhufvudsläkten inte höll för ingående granskning. Det var nog en from förhoppning bland de rojalister som tycker att det är väl magstarkt att kreti och pleti skall kunna gifta in sig i kungahuset. Själv kan jag konstatera att jag fortfarande inte har de minsta bindningar till det svenska kungahuset.

4 kommentarer:

stephan sa...

Men har du inte nån intressant anekdot om Karl-Johans hustru? Hon var ju visst förlovad tidigare med nån Napoleon från er skärgård. Och denne Napoleon blev ju senare via Josephines barn anfader till Estrela.

Jan Granath sa...

Karl Johan lär inte ha varit särskilt uppmärksam mot sin hustru utan lämnade henne kvar här nere i obygden så något måste hon väl göra. Men ni finländare - eller vad nu ålänningar anser sig vara - kan ju glädja er åt att er gamle president Per Evind äntligen blev släkt med svenska kungahuset:-)

Monet sa...

Men... är det ändå inte så att många i svenska kungahuset som fötts in i sina ämbeten som prinsar och prinsessor fått tillfredsställa just sina begåvningar, önskningar och talanger. Det finns ju t.ex ett stort antal konstnärer, inte minst Drottning Margrethe av Danmark (som hinner med att måla och ställa ut, ämbetet till trots) för att inte tala om målar- och designprinsar, nu levande och tidigare.

Jag tror den här lilla flickan får ett bra mycket bättre liv än många andra. Se bara på Victoria själv, vilket spännande och utmanande liv hon fått och får uppleva så ung hon ändå är. Och hon tycks verkligen gilla det.

Det är evigheters evighet kvar till den lilla Estelle eventuellt blir en drottning och massor med vatten kan rinna under Stockholms och andras broar innan dess. Låt oss bara vara glada över att Victoria, sin ämbetesträning till trots, getts möjligheten att också bilda familj innan den biologiska klockan tickat för långt!

Jan Granath sa...

Dom begåvade personer du nämner i kungahuset kunde bli det dom hade fallenhet för just för att dom inte var tronföljare. Jag tror Karl Gustaf skulle ha kunnat finna många yrken som han hade fallenhet för och blivit lycklig i. Nu måste han genomleva ett liv med en syssla som han inte passar särskilt bra för och får en massa skit för detta, som han ju inte kan hjälpa eftersom han aldrig haft något val. Han kanske hellre hade velat bli bildesigner - han är ju som prins Bertil intresserad av bilar.
Jag tycker det är moraliskt anstötligt att ett litet barn skall fråntas ett normalt liv bara för att människor vill ha glamour och på grund av otidsenliga traditioner som fråntar en individ alla normala rättigheter. Nog skulle man kunna lösa det utan att offra en människas liv.