google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Trevligt men svinkallt! google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 15 februari 2012

Trevligt men svinkallt!


Nu har vi återbördat Eva och hennes son Johan till den svenska värmen. Det har varit svinkallt hela tiden dom varit här. Lyckligtvis har vi inte haft snö, men det är också enda trösten. De senaste två veckorna har varit de kallaste man upplevt här nere i Languedoc på 28 år och det gäller förmodligen hela Medelhavsområdet. Snö i Rom och på Corsika är ju inte vanligt precis.

Trots vädret har vi haft det trevligt och njutit av de andra specialiteter som Sydfrankrike kan bjuda på, nämligen god mat och dryck. Vi besökte vännerna i Sete och fick en traditionell Sydfransk lunch som tog andan ur Johan som aldrig upplevt detta förut. Den tog, som sig bör, sina modiga två och en halv timma. Till den hade man grävt fram en magnumflaska Châteauneuf-du-Pape från 2005 och bättre än så kan det ju knappast bli. En bonus var att det var många grader varmare och vindstilla i Sete.

Dagen efter firade vi Johans 40-årskalas på den traditionella Restaurang Le Petit Comptoir i Narbonne och på söndagen var det Evas tur att fylla. Den födelsedagen firade på Restaurang Maison Maguerite i Boutenac, dvs. hemma. Om jag/vi får säga det själv så slog den det mesta. Vad sägs om Foie gras - mi-cuit, hjortfilé med blomkålspuré, väl valda ostar och en hemgjord chokladmousse. Tråkigt nog hade vi bara gamla viner - de nya sparar vi tills det kommer gäster en annan gång.

Efter avlämningen på flygplatsen i Toulouse besökte vi IKEA för att köpa ett par saker. Till våra och alla utlandssvenskars sorg finns det numera inga svenska matprodukter man kan köpa. Förr kunde man köpa Kalles kaviar, god svensk ost, traditionella svenska snapsar, svenska märkesöl, bra svenska sillsorter och många andra utvalda svenska delikatesser. Numera är det bara billiga kopior av IKEAS eget märke som man möjligen kan lura utlänningar att köpa, men för oss utlandssvenskar är det ju meningslöst att äka till IKEA om man inte skall köpa möbler och det behovet blir ju snart mättat.

3 kommentarer:

Eva sa...

Det var kallt......men varmt! Tusen tack för trevliga dagar tillsammans!Vädret kan man ju inte råda över men som vanligt gjorde ni allt för trivsel och umgänge. Fantastiskt mat och gamla (:)) viner! Kramar från Eva o Johan

StormPartner sa...

Skall man vara orolig för årets vinproduktion nu eller?
StormPartner

Jan Granath sa...

På dom ställen där det börjat bildas knoppar före kylan kan det kanske vara kritiskt, men jag tycker inte det verkar som det hann med det innan kylan kom. Vi får hålla tummarna för alla vinodlare.