google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Svensk vinresa i Corbieres google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 17 maj 2011

Svensk vinresa i Corbieres

Det vackra köket på Châteux de Luc
Man blir trött av att smaka vin i tre dagar i sträck, men det är trevligt att få presentera traktens viner för kunniga personer. Alla som vet något om viner vet att det man numera producerar i Languedoc är bland det mest spännande och prisvärda man kan hitta. Det är därför så trist att de flera svenska restauranger bara har överprissatta mediokra Bordeaux, som skall representera Frankrike på sina vinlistor. Det gör det naturligtvis extra roligt att få visa gänget från Hooks herrgård runt bland vingårdarna.
Att de röda vinerna är av hög kvalitet visste dom sedan tidigare, men blev verkligt överraskade av hur spännande och välgjorda vita och roseviner från den här regionen är.

Det svåraste för mig var att välja bland alla bra vingårdar, men givetvis ville man besöka det kända Château l'Hospitalet där den före detta rugbystjärnan Gerard Bertrand har gjort sig ett gigantiskt namn som vinmakare. Det är ju speciellt roligt att han är barnfödd i Boutenac och hans riktigt stora viner kommer från Villemajou och tillhör AOP Corbieres Boutenac. På l'Hospitalet hade man just öppnat ett konstmuseum där man bl.a. visade mängder av verk av Rodin. Där fanns både Tänkaren och Kyssen i fullskala och dessutom mängder av skisser och förarbeten att se på.


Vi han också att besöka Chateaux Grand Moulin, det utsökta cooperativet Embres et Castelmaure som inte bara har fina viner utan också har en av de mest genomtänkta formgivningarna av etiketter och emballage man kan se i Frankrike. Givetvis besökte vi också Chateaux la Voulte Gasparet, men där måste man vara tidigt ute på säsongen för att komma över en flaska så vi var lite sent ute.

Höjdpunkten var ändå besöket på Chateaux de Luc där familjen Fabre har producerat vin under ett decennium. Mottagandet var fantastiskt och förutom provning av de fantastiska vinerna fick vi en spännande tur genom det medeltida slottet.

Eftersom vi inte bara luktade, smakade och spottade vin under dagtid utan också provade äldre årgångar av vinerna ur vår vinkällare på kvällarna så är vi ganska blasé på vin nu.

Nu har Eva, Anna, Thomas och Christian återvänt till Sverige med många minnen och vi hoppas vi får se dom här nere fler gånger för vi har verkligen haft några trevliga om än hektiska och alltför få dagar.

Som en liten finess jag berätta att det här är den första bloggen jag skriver på min nya iPad 2. Det funkade bra, men man måste ha korta naglar när man skriver på stor touchskärm. En positiv överraskning är också att den klarar att användas utomhus i solsken utan att allt blir grått.

4 kommentarer:

Jan Granath sa...

Tack för det. Hoppas dina läsare gillar mina bli texter.
Mvh
Jan

Anders sa...

Det kommer dom definitivt att göra :)

Mvh

Anders

Björn Axén sa...

Det tror jag med. Bra länk där också.

Jan Granath sa...

Den länken kommer jag också använda i framtiden.