google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Ett "svenskt" vin i Languedoc google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 1 maj 2011

Ett "svenskt" vin i Languedoc

En svensk vinbonde inspekterar sina domäner
Vi gjorde en ny angenäm bekantskap igår kväll. Det var vännen Anders senaste tillökning i familjen. Den unga damen heter Le Temp du Sorcier och har, trots att hon är född i år, redan nått ett avsevärt mått av mognad och karaktär. Jag säger att det är en ung dam främst för att jag jämför henne med de röda viner som finns i vårt område Corbières Boutenac. Det här Vinet är mycket mer feminint och mjukt vid unga år, trots samma druvor i blandningen. Skillnaden mellan den sträva manligheten och den angenäma mjukheten beror på olika typer av jordmån.

Som sig bör hos en tonåring visade vinet en kombination av charmerande mjuka tanniner, som till vissa maträtter kunde visa sig från en tuffare sida. Samtidigt var det, på tonåringars vis, gladlynt och positivt fruktigt och mjukt när sällskapet passade. Fortfarande kunde man känna den ambivalens om hur framtiden skall gestalta sig som är så vanlig i ungdomen, men det upplevde vi som spännande och väldigt angenämt och det är ingen tvekan om att damen har ambition att växa upp till att bli något pappa kan vara mycket stolt över.

Hon visade olika sidor av sin karaktär under hela middagen. Till köttet framträdde en viss busig karaktär där frukten kämpade mot tanninerna, och till den lagrade osten smälte alla egenskaperna samman till en fantastiskt fin harmoni. Det fungerade även utmärkt till den så kallade Oskarssupen. Det var Oscar II som alltid sparade en lite skvätt rödvin för att återställa smaklökarna efter desserten - en vana som vi introducerat i Frankrike till vår vänners förtjusning när dom som avslutning på middagen höjer glaset och utbrister "Pour Oscár!".

Min övertygelse är att Anders har fått en telning, som om något år när alla dessa positiva egenskaper har förenat sig, blir till ett fantastiskt fint vin som jag hoppas få göra bekantskap med fler gånger.

Vinet kommer från Domaine la Rabidote i Saint Nazaire de Ladarez och tillhör appelationen Saint-Chinian.

2 kommentarer:

Anders Åberg sa...

Oj vad stolt jag blir när jag läser dessa rader. Rodnar en aning också. Du skall veta att detta vin är som ett barn för mig som jag älskar i ur och skur. Därför är mitt objektiva omdöme en aning skumögt om du förstår. I juni skall vi buteljera det stora vinet "Roc de Buffarel", jag ser fram emot att låta dig smaka det också. Det är dock ett lagringsvin som säkert behöver ett till två år för att komma till sin rätt.

Jan Granath sa...

Det var trevligt att smaka din kära telning. Att ditt nästa vin behöver 3 år på sig för att nå vuxen ålder besvärar oss inte alls här borta eftersom Boutenacvinerna just blir myndiga efter 5 år och fullvuxna flera år senare - men så når dom, precis som befolkningen, en ovanligt hög ålder också. Jag stoppar gärna ditt nästa vin i källaren som sällskap med alla andra som väntar på att bli drickfärdiga och går sedan och väntar otåligt.