google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: "All inclu" - den nya modellen för medvetna resenärer google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 22 maj 2011

"All inclu" - den nya modellen för medvetna resenärer

Epcot Center, Orlando Florida
Jag har en fantastisk affärsidé!. Som jag berättat är ju större delen av Languedoc helt outnyttjat och underutvecklat ur turistsynpunkt. Oändliga vackra stränder från Spanien till Rhônes mynning. Mängder av små byar som sett likadana ut i hundratals år fulla av genuina fransmän. Man talar franska, äter fransk mat och det finns massor av verksamheter, service, kultur och annat för oss som bor här.

Så här kan det givetvis inte få fortgå. Jag har fått inspirationen från ett antal ställen. Mallorca har löst detta på ett bra sätt, åtminstone på de flesta ställen. Där har man gått över till tyska som huvudspråk och det mesta är anpassat för tyska turister - åtminstone nära Palma och delar av Kanarieöarna är också effektivt utnyttjade. I USA finns sedan länge ett föredöme - Epcot Center i Florida. Där kan man finna helt genuina miljöer från hela Europa på ett ställe, eller som en god vän sa: "Europa är en smutsigare kopia av Epcot Center".

Svenska turister har äntligen kommit på vilket oerhört slöseri det är att inte effektivisera sina upplevelser på semestern och vilket slöseri med tid, för att inte tala hur hälsovådligt det är att springa omkring bland den ohygieniska lokalbefolkningen under de dyrbara semesterdagarna. "All Inclusive", eller "Ål inklu" som man säger på nysvenska har blivit oerhört populärt. Tänk er att inrätta specialdesignade byar utefter hela kusten här nere. Man kan liksom i Epcot Center ha olika teman som vänder sig till olika kategorier. Nudistbyar för tyskar och holländare (det finns redan, men behövs fler), kopior av Kanarieöarna för svenskar där alla pratar bruten svenska och serverar köttbullar, kopior av Rivieran kan man skapa genom att hälla ut lite vass sten ovanpå den fina sanden och sätta upp skyltar med höga priser som givetvis ingen behöver betala (det är ju "all inclu"). Kopior av Grekland, Turkiet, Italien och andra populära ställen är lätt att fixa nu när det är fri rörlighet för arbetskraft i EU. Så kan man ju fuska lite som man gör i Hong Kong där alla italienska orkestrar kommer från Filippinerna. Kanske äntligen ett arbete för rumänska romer.

Epcot Center
I början blir det lite svårt att få tag på lokaler, men hela idén med "all inclu" är ju att all lokal service och alla lokala restauranger skall dö ut så det är bara att ta över efter något år. Det finns redan ämnen till sådant här. Jag skrev för en tid sedan om restaurangen La Méditerranée i Port la Nouvelle där verandan är packad av turister som avnjuter sin halvpension. Alla kommer att tycka det är fantastiskt när dom inte kan jämföra med några andra etablissemang i närheten. Vinet kan dock bli ett problem, men det finns faktiskt några få producenter kvar som säljer gammalt traditionellt vin producerat och tillverkat enligt sextiotalsmetoden. Det säljes för 0,4 euro per liter så det blir bra som husets vin för fri konsumtion.

Ett problem jag inte löst är hur man skall hindra resenärerna att ta sig över från "Kanarieöarna" till "Grekland" eller, vilket gud förbjude, irrar sig ut i de kvarvarande franska byarna. Det får bli en kombination av morot och piska. Vakter och stängsel med in- och utpasseringskontroll, vilket redan vissa tyska byar praktiserar här nere, är en nödvändig lösning. Moroten får bli obegränsad glass till barnen, fri sololja till mamma och massor av sponken till pappa. Det skall väl få dom att stanna kvar inom området.

Om det finns någon kreativ och framsynt finansiär så kan han/hon väl höra av sig.

2 kommentarer:

StormPartner sa...

Hej
Superbra idé och bra inlägg, jag har funderat på hur man kan utveckla den.....
Varför inte spara in resekostnaden också och bygga all-inclusiv komplexet i Sverige!!
Tänk så smart, man sparar in resan. Eftersom man ändå inte lämnar området spelar det ju ingen roll.

På så sätt kan jag ju få ha mina smultronställen ifred också. Ha ha.

// Stormpartner

Jan Granath sa...

Kul att du gillar mina funderingar. Min fru tyckte jag var väl hemsk den här gången så allt stöd uppskattas. Angående att ordna byarna i Sverige så har vi ju vädret att tänka på. Nu när det har bevisats att dom som har hund är större miljöbovar än dom som flyger till mallorca så kan man ju känna sig lugn, speciellt som vi har katt. Se http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/article1475363/Hund-varre-for-miljon-an-stadsjeep.html