google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Kanske en ny hobby i sommar - sommarerbjudande google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 27 maj 2011

Kanske en ny hobby i sommar - sommarerbjudande

Tolvsbörd sent 40-tal
Nu kommer snart min brorsdotter och hennes sambo på besök och det skall bli trevligt, men det är fortfarande en vecka kvar så vi funderar på om vi skulle spela lite golf medan vi är utan gäster. Vi hade stora planer på att bli aktiva golfare när vi flyttade till Frankrike. Vi köpte nya dyra klubbor och anmälde oss som medlemmar till den närmaste klubben i Carcassonne. Det blev emellertid inte alls som vi tänkt oss.

Carcassonne är ofta blåsigt och ligger i en annan klimatzon än Boutenac så vintergolf som vi sett fram emot var inte så angenäm. Inte heller på sommaren blev det så mycket spel eftersom vi hade mycket gäster och man kan liksom inte ge sig iväg hela dagen och spela golf när man har trevliga vänner i huset. Under högsommaren är det dessutom så varmt så åtminstone min fru har svårt för att spela 18 hål.

Just i vår del av Languedoc är det ont om banor. Det finns ett par drygt en timma söderut i Perpignan och en annan en bit norrut i Beziers samt ett par uppe i Pyreneerna. De riktigt trevliga banorna ligger runt Montpellier och det är lite väl långt att åka. Till detta skall läggas att det är ruskigt dyrt att spela golf i Frankrike. Lite under 20 000 kronor per år får man betala för att spela båda två på banorna häromkring. Visserligen har man inga inträdesavgifter, men det blir väldigt dyrt per runda om man inte kan spela så ofta.

Vi har löst det så att vi är medlemmar i franska golfförbundet så vi har rätt att spela på greenfee på all banor i Frankrike. Det kanske blir en runda i helgen om vädret känns lagom. Man saknar de fina möjligheter man har att spela golf i Sverige till en rimlig peng. Här anses fortfarande golf vara en överklassport - här nere är det cykel som gäller eller passivt utövande av rugby samt i någon mån den konditionskrävande sporten sportfiske.

För dom som inte golfar i Sverige eller för regniga dagar kanske en ny hobby - släktforskning - skulle vara något. Jag har sänkt priset på min nybörjarkurs i släktforskning under sommaren. Dessutom får man fortsättningskursen - Släktforska gratis utan kostnad. För den som redan kan grunderna säljes den senare kursen också separat.

Inga kommentarer: