google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Det är mycket att stå i som pensionär google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 18 augusti 2010

Det är mycket att stå i som pensionär

Synd att jag har så mycket att göra innan jag skall åka till släktforskardagarna i Örebro. Vädret är nämligen underbart, men lite väl kvavt är det nog. Jag sitter mest inne och jobbar med min kurs som skall hjälpa folk att släktforska gratis. Det är mycket jobb med den. Jag vill ju ha med så många smarta tips som möjligt.

Vi hann emellertid med ett besök på marknaden på morgonen och köpte veckans förråd av frukt och grönt. På eftermiddagen tog jag en promenad och plockade en stor skål björnbär och en hel påse med färska mandlar som är så goda att äta som drinktilltugg. Jag måste faktisk röra på mig för ryggens skull annars sätter ischiasen till och då blir jag grinig.

Vindruvorna börjar mogna på fälten men fikonen är tråkigt nog över, men dom kommer tillbaka i mitten av september och då är dom ändå bättre. Tjocka skivor av ankbröst snabbt grillade med grillade stora färska fikon till är något av det bästa jag kan tänka mig. Min fru gör en krämig potatisgratin som vi äter till. Vi hittade faktiskt några blå fikon på torget idag så det blir nog ankbröst i morgon kväll. Hon gör också en efterrätt med fikon som är väldigt god.

Nästa vecka bär det av till Nora och Örebro för att besöka släkten och jag hoppas få se gamla skolkamrater på Nora marknad och nätvänner i Örebro. Jag skall bo i min brors nyköpta hus och tänkte stå för mathållningen under veckan. Jag får bunkra upp med franska delikatesser och hoppas jag klarar övervikten - på väskan alltså.

Med samma flyg som jag reser ut kommer vännen Eva med två väninnor i matlagningsklubben Kalaskulorna - förlåt - Kalaspuddingarna var det visst. Dom skall frossa i mat och vin hos oss några dagar. Givetvis står besök hos Gilles Goujon på programmet. När katten är borta osv. - men lyckligtvis är båda katterna hemma och håller ordning.

På lördag firar vi 19-årig brollopsdag och katterna fyller år så då blir det fest. Somliga vill ha svenska räkor på födelsedagen. Vad vi bjuder oss på får vi väl se.

Recept på inbakade fikon:
Skär ut rundlar i färdig smördeg tillräckligt stora för att svepa in fikonen i. Det skall bli knyten som är snyggt tilltryckta i toppen. Innan man stänger knytena lägger man i lite pinjenötter. Pensla sedan knytena i äggvita och rulla dom i socker. Grädda i 200 grader tills dom får färg och är krispiga på utsidan.
Serveras gärna med vaniljglass.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska bli såå roligt. Lycka till på din resa....kram

Unknown sa...

Hoppas vi kan ta en fika eller nåt tillsammans i Örebro. Jag kommer i huvudsak att hålla till i Släktdatas monter.

/mats-olof

Jan Granath sa...

Det ser jag fram emot. Det blir nog på söndagen jag är där eftersom jag skall gå med mor på Noramarken på lördagen.
Vi ses ..
Jan