google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sverige - landet där det inte finns något kvar att kämpa för google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 14 augusti 2010

Sverige - landet där det inte finns något kvar att kämpa för


Visst har vi det fantastiskt fint i våra nordiska länder. Speciellt tänker jag då på jämställdheten mellan könen. Vi har det så oerhört bra att den ledande feministiska politikern kan elda upp 100 000 kronor offentligt i kampen för en bättre värld för underpriviligierade kvinnor. I vilket annat land som helst skulle man använt pengarna till något som främjar kvinnorfågorna mer direkt skulle jag tro.

För ett halv decennium sedan gick de norska politikerna med stadsministern i spetsen i bräschen för ett angrepp på det svenska!! IKEA på internationella kvinnodagen för att de stödde kvinnoförtyck i arabländerna. De var starkt kritiska till att det inte förekom tillräckligt många kvinnliga personer på de tecknade monteringsinstruktionerna.

När Margareta Cederfält och Staffan Anger motionerade i Riksdagen 2008 om att man av jämställdhetsskäl skulle byta ut de gamla övergångsskyltarna mot kvinnliga - det vill säga byta Herr Gårman mot Fru Gårman var vi nog många som tog oss för pannan och fick ett gott skratt. Sedan dess har det varit tyst och vi trodde väl alla att de mer sansade politikerna hade talat tokstollarna till rätta och förklarat det larviga i förslaget. Döm om min förvåning när jag nu inser att vägverket faktisk fått i uppdrag att ta fram en sådan skylt.

För att sätta in det i ett sammanhang så skrev Gullan Bornemark - den kända antifeministen (OBS skämt) - ramsan om Herr Gårman 1960 som var en ordlek för barn som skulle tala om att "Här Går Man". Den presenterades i Anita och Televinken.

Herr Gårman!
Herr Gårman!
På vita strecken får man
Här men inte där tut tut!
Här men inte där tut tut!
Herr Gårman!
Herr Gårman!
På vita sträcken får man!

Man kan även få veta att i Norge - Huva! - har skylten hög hatt och heter "Hattemannen".

Det finns numera en grupp på Facebook som heter Säg Nej till "Fru Gårman" samt dessutom en sajt där man kan skriva på ett upprop mot dumheterna.

Man kan bara beklaga alla de entusiastiska människor som kämpar för jämställdhet och rättvisa i vårt samhälle när sådana här tokigheter drar löjets skimmer över kampen för väsentligheter.

Inga kommentarer: