google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Det börjar likna sommar - banne mej. google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 20 april 2010

Det börjar likna sommar - banne mej.

Nu är det riktigt varmt och skönt. Idag stod jag i valet och kvalet om jag skulle ta shorts och T-shirt eller jeans och skjorta. Nu är jag alltid lite efter så det fick bli det senare, men varmt blev det. Ikväll ska vi ha middag på terassen för första gången med våra grannar och det är något extra när det händer. Vårt blåregn har tagit sig riktigt bra i år och kommer nog att täcka ena halvan av pergolan riktigt bra, men andra sidan där vi har en vinstock är det sämre ställt. Vår vän som är vinodlare sa att vi slarvat med besprutningen mot parasiter och det klarar inga vinstockar.
De två citronträden som vi trodde var döda verkar ta sig mot alla odds så vi kanske kan få egenodlade citronskivor i drinkarna i år också.

Den stora händelsen i veckan var annars 220 årskalas i Balaruc les Bains på Restaurang La Grand Large. Det var vår granne som fyllde 60, deras väninna som fyllde 80 och en svägerska som fyllde 80 som firades. Våra granndamer har just kommit tillbaka från 10 dagar i Vietnam och det var en fantastisk upplevelse. Den ena 80-åringen planerade just sommarens segling på Medelhavet med sin man som är en inbiten havsseglare.

Som alltid var maten remarkabel. Jag fick den absolut bästa Carpaccio på biff jag ätit. Den serverades med skivade svarta oliver, generösa skivor parmesan, hack på tomater och koriander och en jättegod olivolja. Som alltid i Balaruc åt jag en enkel grillad fisk - den här gången blev det Loup de Mer som jag inte vet vad den heter på svenska. Gott var det i alla fall. Dom andra åt delikatesser som kalvbräss, anklever, och massor av färska skaldjur. Lite jobbigt var det när en av damerna skulle äta sin knivmussla, som är en 15 cm lång mussla i formen som en fällkniv. Inuti finns den vita maskliknande kroppen. Att det var färskt visades av att kroppen försökte rymma från tallriken när den lösgjorts från skalet. Vår vän fångade den emellertid på gaffeln och käkade upp den.

När man sitter där med utsikt över vattnet fullt av segelbåtar och äter en absolut toppenmat erinrar man sig restaurangtestningen jag läste i Göteborg. Där låg genomsnittspriset på varmrätter mellan 300-500 kronor på de bättre restaurangerna. Här kostade den dyraste fyrarättersmenyn 35 Euro och den näst dyraste trerätters 26 Euro.

Jag pratade med vår norska grannar idag. Dom är 6 familjer som köpt ett stort hus tillsammans. Nu är dom fast här på grund av askmolnet så dom skall ta sin franska skåpbil hem till Norge. Dom höll på att lasta in en pall vin i bakändan på bilen. Jag undrade hur i herrans namn dom skulle få det genom norska tullen. Dom skulle emellertid tulla för det. 50 norska kronor per flaska får dom betala i tull, moms, spritskatt och så var det något men fiktiv transportskatt också som skulle betalas eftersom dom fraktade hem det själva och det skulle speditören fått betala till staten annars. Eftersom dom hade mer än 600 flaskor så blir det lite pengar.

Caliber hade ett program i veckan där man erinrade om den stora mutskandalen på Systembolaget och Vin&Sprit. Man blir förundrad över hur det återberättas. Svenska folket tror tydligen att det handlade om att bara placera vissa importörers flaskor på mer framträdande platser i butiken och det kan ju tyckas ganska oskyldig - ungefär som att ha godisgondolerna vid kassan på ICA. Nu var det ju faktiskt så att man tog bort de viner ur butikens sortiment där importören inte hade betalt sina mutor - åtminstone i de fall då detta vin konkurrerade med en mutande importörs viner. Jag känner till flera fall där viner som fått högsta betyg i tester angavs vara slut hos importören när kunderna frågade efter dom. Jag fick själv beskedet när jag försökte köpa viner jag själv importerat för att ge bort i present. Vad aldrig några utredare kom på var ett än värre svindleri på centralt håll inom Systembolaget. Där riggade inköparna på Systembolaget de förment opartiska blindprovningarna genom att godkänna 9 skräpviner från hederliga importörer och ett bra vin från en importör som dom ville smörja för att skaffa sig ett bättre betalt jobb. På så sätt vann alltid "rätt häst" och inköparen kunde efter en tid få anställning med avsevärt högre lön på den privata firman. Hederlighet hade ingen framgång i samröre med Systembolaget - det blev man snart varse.

Just i dagarn gjorde jag färdigt en släktbok till en jubilar. Det är en trevlig hobby som du kan lära sig mer om. Om du är 60+ blir det än billigare.

Inga kommentarer: