google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Lille Jesus i sammetsbyxor! google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 26 april 2010

Lille Jesus i sammetsbyxor!

"Le petit Jésus en culottes de velours" - det var vad vår gode vän möbelsnickaren utbrast när vi övertalade honom att prova St Chinianvinet med en bit lagrad parmesan. Bättre än så blir det inte på franska. Normalt är han skeptisk till hårda ostar och dessutom var det ju en italiensk ost och vinet var inte från vår by, men skam den som inte kan ändra sig.

Det uttrycket kan man använda om mycket så här års. Första frukosten på terassen, första sena kvällen när luften är precis lika varm och mjuk som sammetsbyxor, eller som igår när vi vandrade på stranden i över en timma, plaskande i strandkanten barfota i det 20-gradiga vattnet i Port La Nouvelle. Eftersom det var söndag var det ganska mycket folk som solade och badade. På restaurangen vi åt vår lunch frågade dom om vi kom från Toulouse - det var tydligen många från Toulouse som passade på att möta värmen vid Medelhavet den helgen.
April är tillsammans med september fantastiska månader här nere. Allt blommar, det är oerhört grönt och fåglarna är fullständigt tokiga i sin jakt på mat och temperaturen ligger omkring 25 grader. Visserligen kröp det upp mot 30 grader igår på stranden, men det är lite mer än det brukar.

I förgår åkte vi med några vänner till Rivesaltes för att köpa vin på en vingård. Dom hade blivit förtjust i en blandning av Muscat och Chardonnay. Stället heter Domaine de Cazes och är verkligen imponerande. Det märktes att dom säljer mycket vin till turister. Det fanns en restaurang som hörde till också. De gjorde en stor affär av att vinet inte var bara Bio, dvs ekologiskt, utan dessutom Biodynamiskt odlat. De beskrev att vinet odlades i samklang med naturen, kompost användes och dessutom bedrevs vinodling och vintillverkning utifrån månens faser. Det hade varit intressant att veta hur det funkade. Jag kan i och för sig tänka mig att fullmånen kan påverka saften i druvorna vid skörden, men i övrigt verkar det lite vagt. Många kvalitetsodlare skördar faktiskt sina bästa viner på natten av kvalitetsskäl. Nu var det bara ett litet aber med vinet - det var inte särskilt bra. Rosévinet var verkligen blaskigt och det röda vinet som vännerna köpte och bjöd oss på på kvällen var outvecklat och kantigt och klarade inte att stå i den öppna flaskan ens över middagen utan att bli syrligt och oangenämt. Det kan ju ha berott på att vi drack det i fel konstellation mellan Mars och Jupiter eller något sådant förstås. Uppenbarligen var det ett framgångsrikt koncept, som det heter nu för tiden, att döma av anläggningens påkostade karraktär. Man sålde kochervin också. Det enda som fattades var alkoholfritt vin, men det hade kanske varit en vettig konsekvens av renhetsivrandet. Jag kan inte riktigt låta bli att tänka på reklamen jag fick på webben för några år sedan där jag erbjöds allehanda centralstimulerande och hallucinogena droger gjoda på svampar och annat från naturen. Säljsajten garanterade att alla produkter var "low fat" och koffeinfria!

Om ni vill veta mer om hur det är att bo i Frankrike så kan jag rekommendera några av länkarna på den här sidan. En av bloggvännerna i Provence har exempelvis vernissage på sin målningar i dagarna. Dom kan man se på i Signes i Provence.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Hej! Roligt att läsa från Languedoc ! Är du kunnig på vilka franska skatter man kan dra av i svensk deklaration? Jag tror det är både taxe habitant och taxe fonciere. Hälsningar från Ingrid som ska deklarera

Jan Granath sa...

Hej Ingrid
De skatter du nämner är ju motsvarigheten till våra kommunalskatter, där också fastighetsavgiften ingår. Jag har faktiskt ingen aning om hur man drar av franska skatter i svensk deklaration eftersom vi endast skattar i Frankrike. Huvudprincipen mellan Sverige och Frankrike är ju att man bara skattar på ett ställe. Ring till Skattemyndigheten och fråga dom - dom kan säkert ge dig besked.

Mvh
Jan