google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sankta Lucia och Madonna google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 13 december 2009

Sankta Lucia och Madonna

Nu har vi haft Luciafest - ja jag vet att det var för tidigt, men några vänner skulle komma ned från Albi och dom ville inte åka hem på söndag kväll så vi firade Lucia den 12:e i stället. För fransmän spelar det liten roll eftersom dom inte känner till Lucia alls. Inte konstigt egentligen eftersom vi i Sverige firar ljusets högtid när det är som mörkast. Det blir inte riktigt detsamma när solen skiner hela dagen och det är 15 grader ute och ljust till 17.30 på kvällen. Vi gjorde emellertid vårt bästa att släcka ned och tända alla levande ljus vi kunde så vi fick en riktig Luciastämning. Glitter i håret till alla damer hörde till, men vi tre män fick nöja oss med att beundra den kvinnliga fägringen.

Som alltid, vid sådana högtider, bjöd vi på svensk mat och eftersom vi kommer att vara i Sverige över Jul bjöd vi på lite svensk julmat också som smakprov. Det blev naturligtvis SOS - SmörOstochSill - min hemgravade lax med tillhörande sås, hemmagjorda köttbullar, en liten julskinka, Janssons frestelse, glögg och pepparkakor. Det kan emellertid vara lite knepigt att få ihop den svenska maten när man bor i Frankrike, men det går med lite påhittighet och framförhållning.

När det gäller lax måste man gå till en välsorterad fiskaffär där man kan få skottsk eller norskt lax. Få dom att ta fram en som är riktigt marmorerad av fett även om dom protesterar. Här anser dom att laxen skall vara röd och med lite fett så dom säljer helst farmad. Dom förstår inte att det just är fettet som visar den goda kvaliten.

Gravlaxsåsen är ett annat problem. Till den måste man ha svensk vanlig senap för att göra den med fransk senap är värdelöst. Likaså dillen kan ibland vara svårt att få tag på så det får man hamstra och frysa när man besöker en välsorterad affär.

Köttfärsen till köttbullar kan vara ett annat problem. Dom maler den mycket grövre här så man får köra den i matberedare lite. Dessutom säljer dom ofta färs som är kryddad med än det ena än det andra och ibland med tomat tillsatt för att göra Bolognaisesås. Man måste köpa nötfärsen för sig och fläskfärsen för sig och blanda själv. I övrigt är det bara att följa "mammas" recept.

Sill är ett annat kapitel som är besvärligt. IKEA:s sillar är faktiskt inte särskilt goda så vi börjar inse att vi nog får avstå från sill i framtiden. Likaså har IKEA degenererat när det gäller snapsen Förr kunde man köpa Svenska Snapsar och OP men nu har dom några egna specialmärken som ingen kan dricka. Således får man endera ta med sig snaps från Sverige eller krydda egen. Öl däremot har dels IKEA, där man kan köpa både Mariestads och Norrlands, men så finns det väldigt goda franska sorter också.

Jansson Frestelse måste planeras eftersom den speciella kryddningen på ansjovis som man har Sverige är unik. Man får be vänner ta med ett par burkar. Man måste också prova sig fram lite med potatis i Frankrike för den smakar annorlunda och har annorlunda konsistens. Det kan var svår göra gott potatsimos också dom gånger man vill ha det.

Glögg och pepparkakor köper man på IKEA. Om man tycker Blossas vinglögg är lite mesig kan man alltid slänga i en skvätt cognac. Likaså hittade vi djupfryst kokt julskinka på IKEA i år. Annars är det svårt att hitta den typen av lättsaltad skinka här i Frankrike.

Ost till sillen får bli en improvisation och man får hoppas man kan hitta något som lite grann påminner om brännvinsost. Förr hade IKEA det men nu finns bara mesig hushållsot så även där har man blivit sämre.Vi brukar köpa någon lagrad hårdost från bergstrakterna i söder eller norr och den funkar bra. Någon holländsk kryddost från Gauda går också bra, men inte är det som en Boxholm inte.

Således var maten ganska likt vad man har i Sverige, men sedan slutade likheterna. Vi hade hittat en del julmusik som vi spelade, men det tog inte så lång tid efter middagen innan någon av damerna tyckte att det var alltför sorgligt. Lillflickan (58) bland grannarna hämtade då en skiva med nordafrikansk disco som enligt mitt tycke var ganska vedervärdigt. Vår engelska väninna förslog något glatt, som julmusik av Bach, men det tog fransyskorna inte ens som ett seriöst förslag. Den äldsta av damerna lyckades hitta en radiostation på min Sonos som spelade 60-talsrock och då satte damerna i gång och dansade. Så småningom, när hon lärt sig hur man rattade Sonosen lyckades hon hitta Michael Jackson och Madonna på min hårddisk och då blev det fullt disco inför den stundande Luciadagen. Den av damerna (70+) som för två år sedan var så illa däran att hon inte kunde gå i en trappa och därför fick genomgå en stor hjärtoperation, hade solodans där hon parodierade dagens ungdomsstil. Mycket underhållande!

Så, det blev en både traditionell och ytterst annorlunda Luciafest som var spetsad med ett annat helgon - Madonna.

Inga kommentarer: