google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Julbesök i Sverige google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 19 december 2009

Julbesök i Sverige

Så var vi i Sverige på Julbesök.Lite konstigt är det att starta i soligt och relativt varmt väder i Girona och hamna i ett kallt Göteborg. Men soligt har vi här också. Gironas flygplats var som att komma direkt till Sverige eftersom det gick ett plan till Stockholm och ett till Göteborg med 20 minuters mellanrum, så det pratades bara svenska i avgångshallen. Det började inte så lyckat eftersom vi inte lyckats skriva ut våra boardingcards pga ett datafel hos RyanAir. Vi fick betala 80 Euro för att få våra boardingkort, visserligen med löfte om återbetalning, men det vill jag se först.

Resan gick annars bra trots snöväder och kyla på många ställen i Europa som skulle ha kunnat innebära förseningar. När vi kom till Göteborg blev det emellertid lite kris bland passgerarna eftersom Säve flygplats hade passat på att stänga alla toaletter lagom till planets landning. Det var många stela ansikten och korsade ben innan väskorna kom så folk kunde rusa ut för att göra sina behov.

Vi blev hämtade av dotterna i en lånad BMW. Döm om vår förvåning när vi fann att det bagage som lätt gick in i bagageutrymmet på vår lilla Peugeot 307 cc inte på långa vägar gick att få in i BMW:n. Det var bara för mig att ta en taxi med överblivet bagage, medan min fru satt och beundrade nya barnbarnet i bilens baksätet pådotterns bil. Lite knepigt är det att taxiresan mellan Säve och Göteborg kostar mer än en enkelbiljett med flyg från Spanien.

Idag har vi trängts med alla andra i affärerna. Vi har ju bara bott två år utomlands men man ser ändå saker med andra ögon när man kommer till Sverige. Nog är det en speciell upplevelse att få stå i kö för att bli insläppt på Systembolaget när man är van vid att plocka till sig en flaska i snabbköpet eller gå till någon av bönderna i byn och köpa en låda.

En annan sak man glömt är hur mycket man blir knuffad och knôd på i Sverige utan så mycket som en kommentar. Helt automatiskt ber jag om ursäkt när någon försöker springa ner mig. I Frankrike ber man om ursäkt så fort man korsar någons väg i affären eller på gatorna, vilket var svårt att vänja sig vid i början.

Så måste man ju fika när man är på sta'n. Ahlströms konditori är en favorit. Svenska konditorivaror är nästan alltid överlägsna de franska. Även när man beställer sk. franska bakverk på ett bra konditori här är dom bättre än originalet.

Andra måsten är svensk västkustfisk, speciellt plattfisk, Skagenröra och ostkaka. Det finns några liknande måsten att beta av: Julmust, lutfisk, semlor som väl börjar säljas på Juldagen och icke franska viner.

Inga kommentarer: