google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: OS google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 21 februari 2014

OS

Vi kan se på OS från tre länder här nere. Den franska är bäst och skiftar mellan två kanaler så det blir kontinuerlig täckning precis som det var i Sverige förr i tiden. Den franska televisionen täcker in allt väsentligt även om inte fransmännen deltar. Vi har sett alla stora svenska ögonblick i direktsändning samt repriser. Jag var verkligen imponerad av de franska kommentatorerna av curling och ishockey som var kunniga och – hör och häpna – lärt sig att uttala de svenska namnen perfekt – till och med de som börjar på H och stavas med prickar över bokstäverna.

Om det skulle vara så att det inte stämmer riktigt med de franska kanalerna kan vi flippa över till de tyska – där får man det som fattas. Vi har också gått över till engelska kanaler någon gång, men det är ett skämt. Dels visar dom bara stillbilder och det kan dom göra för man begriper ändå inte vilka personer dom talar om eftersom dom uttalar alla namn med engelskt alfabet. Jag kommer också ihåg när jag tvingades vara i London under OS i Sarajevo. Man visade bara stillbilder utom när kronprinsen och hans dåvarande gemål Di kom och gick till och från tävlingarna. Det var det viktigaste. Jag minns också uttalet av den stackar Pirmin Zurbriggens namn.

Frankrike med 60 miljoner innevånare är oerhört nöjda med sin insats, som varit formidabel. De har fått 15 medaljer till och med idag. Sverige med mindre befolkning än Paris har fått 14 medaljer och det tycker vi är halvskapligt, som man skulle säga i Örebro. Norge med ungefär 4 miljoner innevånare skall vi inte ens nämna – 22 medaljer så här långt och då hade dom vallat fel, men fann visst vallaburken en dag senare. Det mest extrema är emellertid att Holland fått 22 medaljer, samtliga i skridsko. De behöver bara anmäla sig för att kamma hem allt eftersom de stora nationerna Norge, Sverige, Sovjet och även USA slutat med skridsko. Nu är det bara några länder som knapps kan ta sig runt som tar någon strömedalj. Borde man inte ta bort en sport som bara ett land utövar.

På söndag blir det de stora medaljerna – 5 mil och hockeyfinal. Det blir direktsändning på fransk TV.

3 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Här har man inte kunnat se OS alls... Nån dyr betalkanal som köpt upp hela kalaset. McDonalds visar dock, så där kan man få en skymt... ;(

Jan Granath sa...

Jag har förstått att det är så - bedrövligt!!

Mellan skånsk mylla och fransk terroir sa...

Vi tittade på de första tävlingarna i längdskidåkning nu när vi var i Frankrike. De var mycket bra och reportrarna verkade, som du säger, kunniga. Sedan fascinerades jag av deras referat av invigningen, det gav ett proffsigt intryck med olika specialister närvarande, i alla fall av det vi kunde förstå. Fast jag kunde inte jämföra med betalkanalens utsändning som en annan bloggare gjorde - mycket läsvärt och litet förfärande... läs mer här: http://www.lindbompafranska.se/2014/02/sa-beskrivs-en-os-invigning/