google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Årets "macaroner" google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 25 februari 2014

Årets "macaroner"

Mat är viktigt i Frankrike, som alla vet, och inte bara det vackra folket håller reda på vilka restauranger i närheten som har framgångsrika kockar. Det är således lika viktigt vilka näringsställen i regionen som fått eller förlorat sina stjärnor i Guide Michelin, som hur det går för det lokala rugbylaget. Lustigt nog kallar man det inte alltid för stjärnor, utan använder också slangordet ”macaron” – ni vet de där gôrgoa små runda kakorna som man är specialist på här.

Givetvis har dagstidningen L’Independant en stor artikel, när den nya listan publicerats, där man presenterar alla de restauranger i södra delen av Languedoc-Roussillon, dvs. departementen Aude och Pyrénnées-Orientale, som har fått stjärnor.

I vårt departement Aude kan vi fortfarande ståta med en trestjärnig krog i den lilla bergsbyn (100 innevånare) Fontjoncouse där kocken Gilles Goujon har sin restaurang l'Auberge du Vieux Puits. Vidare har ju Franck Putelat för andra året behållit sina två stjärnor på krogen Le Parc i Carcassonne. En stjärna har två andra restauranger i Carcassone. Det är dels La Barbacane inom murarna av den gamla borgen La Cité, dels Le Domane d’Auriac, som ligger vid golfbanan. Underligt nog är de två sistnämnda bland de dyrare trots att de har bara en stjärna. Alla dessa restauranger ligger inom en resa på tre kvart från oss, liksom en annan enstjärnig restaurang La Table Saint Crescent i Narbonne gör där kocken Lionel Giraud huserar. Sammantaget finns nu 10 restauranger med ”macaroner” i Aude att välja på.

En intressant nykomling med en stjärna är Le Klim & Ko som ligger mitt ute i ingenstans uppe på den höga klippkanten vid Leucate – precis vid fyren. Vi har ett speciellt minne av den. Vi hade parkerat nere vid den sextiotalmässiga badorten La Franqui och bestigit de enormt branta trapporna upp på bergskammen för en promenad söderut. Efter tre kilometer blev vi törstiga, svettiga och trötta i värmen, men såg fyren i fjärran. Med hopp om att det fanns ett kafé eller liknande tog vi nya tag och kämpade oss dit för att mötas av Le Klim & Co. Det var inte läge att svettiga och sportklädda ens gå in och be om ett glas vatten. Det var bara att gå tillbaka 3,5 kilometer och äta nere vid stranden. Ägaren Alexandre Klimenko driver restaurangen tillsammans med sin hustru. Båda har arbetat hos Gilles Goujon i Fonjoncouse tidigare. Om Alexandre är släkt med den berömde gymnasten Victor förtäljer inte historien.

Vi konstaterar också att en av våra första bekantskaper i Collioure – La Balette – numera har en stjärna. Vid vår första resa tillsammans till Frankrike bodde vi ett par nätter på deras hotell med halvpension. Maten var bra redan då, men jag minns att den dåvarande ägaren hade mjäll stora som snöflingor i sitt svarta hår, vilket förtog en del av upplevelsen eftersom han serverade själv.

Totalt har Frankrike 27 restauranger med tre stjärnor, 79 med två stjärnor, samt 504 med en stjärna. Låter det dyrt? 115 av dessa restauranger erbjuder faktiskt menyer för under 30 euro och på hur många ställen kan man få en trerätters gourmetmeny för det priset idag?

Inga kommentarer: