google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Nu är jag inte Veteran längre google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 18 oktober 2013

Nu är jag inte Veteran längre

Under ett par år har läsarna av tidningen Veteranen kunnat ta del av denna blogg om pensionärsliv i Frankrike. Initiativet till samarbetet kom från Veteranens redaktion, som hade hittat min blogg och gillat den. Jag kunde välja mellan att blogga exklusivt för Veteranen eller fortsätta som tidigare och låta Veteranen länka mina blogginlägg till sin webbtidning. Någon ersättning för detta redaktionella arbete diskuterades inte och det ingår inte i de flesta tidningars policy när det gäller oorganiserade skribenter. Man litar till att vi väldigt gärna vill se våra tankar i tryck.

Nu är det inte egalt om man skriver exklusivt för en webbsida eller länkar sitt eget material till sidan. Många tidningar som erbjuder bloggare att skriva och även erbjuder speciella bloggtjänster gör detta för att öka sin egen trafik – förutom att få intressanta texter gratis. Trafiken till en webbtidning är nämligen det viktigaste för att få hög rating på Google och därmed bli attraktiv för olika företag att annonsera på. Det är annonserna som är en viktig inkomstkälla för tidningarna. Det bästa är således att skribenterna finns i tidningen och att läsarna aldrig lämnar tidningssidan. Därför vill man ogärna länka till en originalblogg utan helst publicera texterna på den egna sidan. För bloggaren gäller samma sak – man vill ha trafik till den egna bloggen för att få hög rating – inte främst för annonser eftersom det är försumbart för en blogg, men för att komma högt i träfflistan när läsare söker på Google. Det är ju många läsare på den egna bloggen som är belöningen för ens arbete.

Till en början fungerade det utmärkt och jag fick ganska mycket trafik från Veteranen och de fick använda mina texter – alla var nöjda. Efter en tid upphörde emellertid trafiken från Veteranen och jag såg då att man lagt ut hela min text på sin sida. Vad som var värre var emellertid att man tagit bort viktiga delar av texten, nämligen mina utgående textlänkar. Jag länkar nämligen rikligt till andra ställen på Internet och till aktuella dagstidningar för att understödja, förklara och kommentera det jag skriver om. När dessa länkar släcks ned blir delar av texten obegriplig.

Givetvis kan nedsläckningen av länkar vara ett tekniskt problem, men det passar också utmärkt ur ekonomisk synvinkel för Veteranen. Varje utgående länk från en text innebär nämligen att läsaren lämnar Veteranen och därmed missar man lönsam trafik och Veteranens attraktionskraft minskar hos annonsörerna.

Jag påpekade detta för Veteranen och önskade en ändring. Man menade då att det inte fanns tekniska möjligheter att göra annorlunda och påpekade att det stod mig fritt att avbryta samarbetet. Jag påpekade att samarbetet kommit till stånd på deras initiativ och att det inte var viktigt för mig att synas på Veteranen när nyttan är helt ensidig.

Veteranen har nu släckt ned min blogg efter överenskommelse mellan oss. Skulle någon sakna den och hittat min direktadress så är ni fortsättningsvis välkomna att följa den här. Jag skulle uppskatta om ni skriver en rad i kommentarsfältet, eftersom jag är nyfiken på huruvida några följer mig från Veteranen.

4 kommentarer:

Alf sa...

Hej!

Tycker det är tråkigt att Du försvinner från Veteranen då jag haft stor behållning av det jag läst hos Dig!

Jan Granath sa...

Tack Alf
Jag fortsätter skriva här som alltid så jag skulle bli glad om du följer bloggen direkt
Med vänlig hälsning,
Jan

majsan sa...

Jag hittade dig via Veteranen men valde ganska omgående att läsa dina inlägg direkt på din blogg.
För min del spelar det ingen roll att du inte syns på Veteranen längre!
Passar på att tacka för dina alltid lika intressanta blogginlägg!
Dessutom är du ju väldigt rolig mellan varven:-)))

Jan Granath sa...

Tack Majsan -
det är för personer som dig som jag skriver mina texter.
Mvh
Jan