google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Allt för marknadsandelarna google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 10 oktober 2013

Allt för marknadsandelarna


Man skall väl inte tro allt som sägs i radio lika lite som det som skrivs i tidningarna, men om vi för ett ögonblick antar att det som sägs har någon sanning i sig kan man göra några reflektioner.

En kristen kvinna ringde in i morse och var förfärad över att man försökte få en kvinna vald till ny ärkebiskop i Sverige. Hon hade inget emot kvinnliga präster och biskopar i sak, men var förfärad över att kandidaten i fråga hade deklarerat att hon inte trodde på en av de grundläggande trossatserna som skiljer kristendomen från exempelvis judendomen – nämligen att Jesus var Guds son. Skälet till hennes kandidatur var enligt inringaren att kyrkan så innerligt gärna ville popularisera sig genom att ha ett kvinnligt överhuvud. Den kvinnliga programledaren undrade om det inte borde vara en ensak för var och en vad man tror på – så och för en ärkebiskop. Håhåjaja!

Alla minns vi väl hur tongångarna gick hos socialdemokraterna när man försökte intressera den ena kvinnan efter den andra för ordförandeposten och hur Mona Sahlin så småningom blev sittande med Svarte Petter på hand. Även den gången var förstavalet en kvinna som inte gjort någon hemlighet av att hon i kontakt med resten av Europa kommit att ifrågasatta några av den svenska socialdemokratins grundföreställningar. Hon är visst numera chef för ett populärt spel- och dobbelföretag där ägaren tjänar astronomiska summor på fattiga pensionärers längtan efter lite spänning i livet.

En annan inringare berättade hur hon fått åka runt till apotek efter apotek för att få den medicin som hennes läkare hade förskrivit. Ingenstans i hennes närområde i Skåne fanns den. Vad som däremot fanns i överflöd var läppstift, skönhetskrämer och nagellack. Den medicin som hennes läkare ansåg hon behövde skulle hon få vänta på i fyra dagar – hoppas hon var frisk. Som information kan jag berätta att även de franska apoteken har kosmetika, men här får man alltid sin medicin samma dag om den inte finns i lager.

En av de hantverkare vi anlitade i Sverige var väldigt upprörd en dag. Han hade varit på den stora bensinmacken för att köpa tändstift till sin gamla Volvo. Det var inte nog med att den unga expediten inte hade en aning om vad ett tändstift var för något, det fanns inte heller i butiken. Enda sättet att få nya tändstift till bilen var att beställa tid på mackens verkstad, som både hade tändstift och kunde montera dom. ”Men varm korv och bugatti (baguette) hade dom i överflöd”, berättade han ilsket.

Har någon av er försökt att köpa en fotboll i någon av de stora sportaffärerna numera. Det är inte självklart att det finns, men tröjor, byxor och skor finns det i överflöd.

I sådana tider kan man väl leva med en ärkebiskop som inte har en tro som överensstämmer med det man normalt förknippar med en protestantisk kristen kyrka bara hon i övrigt är politiskt korrekt. Man kommer osökt att tänka på Pastor Jansson, som visserligen inte var religiös, men var en hejare på fotboll och populär bland konfirmanderna.

För läsare av Veteranen, som vill ta del av texten med aktiva länkar rekommenderar jag adressen http://france-midi.blogspot.com/2013/10/allt-for-marknadsandelarna.html

PS/Den här bloggen har just passerat 60 000 unika besökare - över 100 000 visningar enligt Google/DS

Inga kommentarer: