google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sydfrankrike i juli google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 29 juli 2013

Sydfrankrike i juli


När det är över 30 grader varje dag och huset fullt av gäster som man vill ”turista” ihop med blir det inte mycket tid och ork över att skriva, men nu är det lugnt några dagar. Stranden har varit en stående attraktion, men också gourmetrestauranger och vingårdar har stått högt på önskelistan.

För att göra livet än mer fullödigt har det ordnats allehanda fester och bjudningar. 4 juli bjöd våra amerikanska vänner på trädgårdsfest – inte för att de är särskilt nationalistiska, men som förevändning för att träffa vänner fungerar det bra. Vi räknade till att vi var 10 nationaliteter som hade trevligt tillsammans.

Sista helgen har det varit stor fest i byn som vi deltog i en kväll eftersom alla går man ur huse vid sådana tillfällen. I går hade emellertid en av våra vänner kommit på idén att vi skulle ha en ambulerande fest. Vi började hos den irländska familjen som bjöd på aperitif och förrätt för att sedan förflytta oss till huset bredvid – eller snarare trädgården bredvid där amerikanarna bjöd på huvudrätt som bestod av grillat och en massa annat gott. Sedan var det dags för hela gruppen på 23 personer att bestiga byns högsta topp och äta ost och vin på vår takterrass. Jag hade plockat ett enormt fat med mogna svarta fikon på mitt hemliga ställe i naturen, vilket var väldigt uppskattat. Att jag framhärdade att inte berätta var jag plockade dom var inte lika uppskattat. Jag förklarade att man aldrig avslöjar svampställen och fikonställen. Man lägger nu upp planer för att lägga sig i bakhåll för mig eller skugga mig. Den sista etappen blev till den franska familjen som kommer hit för att få lite svalka på sommaren. Dom bor normalt i Dubai där det kan bli uppemot 50 grader. Hos dom fick vi en smaskig fruktsallad och goda efterrätter frampå småtimmarna.

Nu har vi en lugn vecka innan en av döttrarna kommer med familj ett par dagar. Grabbarna stannar sedan fram till den femtonde när vi transporterar hem dom med biltåg, bil och färja till mor och far i Stockholm. Apropå tåg så var det en upplevelse att se barnbarnet Hjalmar när han skulle ta TGV från Narbonne till Barcelona. Han var så oerhört upphetsad och koncentrerad inför att få åka tåg. Han älskar nämligen alla stora maskiner och fortskaffningsmedel.

2 kommentarer:

Majsan sa...

Så kul det verkar med allt "festande" och många nationaliteter!:-)
Ser alltid fram emot dina inlägg!
Hoppas sommaren blir fortsatt trevlig!

Jan Granath sa...

Tack Majsan och hoppas du också får en fortsatt trevlig sommar.
Med vänlig hälsning,
Jan