google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Tre dagar i Languedoc google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 13 maj 2013

Tre dagar i LanguedocTre dagar i Languedoc – kan det va nå’t? Ja det kan det faktiskt om man tänker till lite. Alla vi som bor här nere brottas alltid med samma fråga när vi får gäster – speciellt om dom kommer första gången. Vad skall man välja ut av den uppsjö av spännande saker som finns att uppleva här nere?

Sonen David med sambo Jessica kom på snabbvisit över helgerna och då ville vi givetvis planera något alldeles extra. Man frågar sig då vad som är typiskt och lite överraskande och som man inte kan finna på en massa andra ställen. Vi fastnade för mat, vin, strand och Carcassonne.

Vad gäller god mat så är det ju inget som man förvånas över eller inte förväntar sig när man är i Frankrike. Dessutom har Sverige väldigt fina krogar och härlig husmanskost så det måste ju bli något extra för att det skall stanna i minnet. Eftersom David snart har födelsedag så fick det bli en ursäkt för att ta i lite och besöka L’Auberge du View Puits – en trestjärnig Guide Michelinrestaurang där årets franske kock 2010 Giles Goujon residerar. Besöket har jag recenserat i detalj i min Restaurangguide. I den guiden kan man också finna en mängd restauranger i andra prisklasser som kommer att imponera på gäster på besök.

Strandbesöket fick bli Narbonne Plage. Valet kom sig dels av att vägen dit över La Clapebergen är väldigt vacker, dels av att man passerar traktens vinhelgedom – Châteaux L’Hospitalet. Vad är det då som är så speciellt med en strand? Dels har vi en egen uppfattning, men framför allt har vi lyssnat till kommentarer från strandgourméer som vi tagit till stränderna här ute. Först och främst är det oerhört rymligt och oändligt långa stränder. Det är sand på stränderna vilket inte man kan vänta sig på alla, mer exklusiva platser vid Medelhavet. Det är dessutom långgrunt. Mest förvånande är emellertid hur småskaligt det är – inga höga hotellkomplex. 
Strandpromenaderna är kantade av villor från olika tider, varav de äldsta är byggda strax efter kriget. Hela miljön påminner om scener ur en film av Jacques Tati. Miljön är idealisk för barnfamiljer och seniorer, men mindre lämpad för håll-i-gång generationen. 

Vid Narbonne Plage åt vi också på vårt enkla men trevliga stamställe – Oasis – som är öppet hela dagarna. Snart öppnar också Voile Rouge där man kan hyra solstolar och äta på stranden. Vill man äta lite mer påkostat och på vintern så finns det också en gourmetrestaurang, men då måste man passa vanliga mattider. Alla finns på min Restaurangguide.

Det var faktiskt Charles de Gaulle som konstaterade att vanligt folk inte hade tillgång till Medelhavskusten för sina semestrar. Rivieran hade tagits över av rika människor från resten av världen. Han satsade då stora resurser så kommunerna runt Golfe de Lion kunde bygga upp semesterorter för vanligt folk i det karga strandlandskapet. Det finns nu ett pärlband med fantastiska strandorter av olika standard ända från Rhônes mynning till spanska gränsen. 

Vinet i våra trakter är värt en resa i sig, men skall man välja ett ställe som även en kunnig Systembolagsanställd känner till så är det Châteaux L’Hospitalet. Gerard Bertrand är en f.d. rugbylstjärna och vinodlarson från vår by, som nu är megastar i vinbranschen. En av de amerikanska vintidskrifterna har valt honom till årets bästa europeiska odlare 2012. Detaljer kan man läsa om på min Vinguide.

Jag tror att alla tar sina gäster till Carcassonne, både vuxna och barn. Våra barnbarn ser det som höjdpunkten på varje besök. Vi talar nu om La Cité som ligger högt över den nya staden Carcassonne. Denna enorma tusenåriga borg är verkligen spektakulär att vandra omkring i. Våra gäster som är stockholmare och vana vid Gamla Stan var imponerade av att det mesta som såldes i dessa mängder av butiker var av hög hantverkskvalitet. Det säljs faktisk väldigt lite dussinskräp i Carcassonne. Restaurangerna är också talrika och vi fann en som vi inte varit på tidigare och den kan vi rekommendera. Även den finns på Restaurangguiden.

Det tre dagarna blev ganska späckade men våra gäster får väl åka hem till jobbet och ta igen sig. Vi hade väldigt trevligt hela tiden och vi kände att vi nog gett dom en smak för vår region under dom här dagarna.

2 kommentarer:

Mellan skånsk mylla och fransk terroir sa...

Hej Jan! Tack för din restaurangguide - det var där vi upptäckte L’Auberge du Vieux Puits första gången. Det är ett mycket trevligt ställe när man vill fira något eller någon och våra tre besök har alla varit fantastiska, roliga och minnesvärda! En gång bodde vi på deras hotell - allt håller samma höga klass. Jag tycker ni täckte in Languedoc på ett bra sätt under tre dagar, stränderna är ju otroliga - just för avsaknaden av den storskaliga turismen.

Jan Granath sa...

Lotten - ja visst är det fantastiskt här nere. Hoppas det förblir så!