google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Fundamentalistisk moral google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 6 april 2011

Fundamentalistisk moral

En fundamentalistisk präst i USA - Terry Jones -har brännt muslimernas heliga skrift Koranen. Fundamentalistiska muslimer i Afganistan har svarat med att mörda FN-personal. Vår egen fundamentalist Lars Vilks hade oerhört svårt att svara på frågor i Radio om huruvida man kunde lägga någon skuld på den amerikanske prästen för morden. Lars Vilks menade att prästen ju inte gjort något olagligt enligt amerikansk lag, vilket prästen själv var den förste att intyga. I en intervju frånsade sig prästen allt ansvar och kände ingen ånger. Däremot bad han dagligen för de mördades familjer. Jag skulle betacka mig för hans förböner - det kan inte leda till något gott. Prästen berättade att församlingen hade haft en rättegång där Islam stod anklagad. Man hade kommit fram till utslaget att Islam var i grunden en ond religon och Koranen en våldsam och ond skrift. Domen var att brännas. Man kan väl bara rekommendera prästen och hans församling att läsa Bibeln och studera kristendomens våldsamma historia, men troligen har dom väl en censurerad version av både historien och Bibeln som passar deras bigotta världsbild.

Det är ganska intressant att dra paralleller mellan olika typer av fundamentalister. Gemensamt verkar vara att dom inte tar något ansvar för sina handlingar. Oavsett om man är fundamentalistisk religiös eller fundamentasistisk avseende den konstnärliga friheten och rätten att yttra sig så verkar personligt ansvar inte ingå i den moraliska utrustningen. Jag erinrar om konstären Elisabeth Olsson Wallin som kände sig djupt förorättad för att ett museum i Göteborg avkrävde henne ansvar för den utställning hon gjort. Genom sin utställning Jerusalem lyckades hon skymfa tre religioner på samma gång. Där ligger du i lä Lars Vilks!!

Men - kanske är det bara så enkelt, i många fall, som Aftonbladet antyder i sin rubrik; "Koranbränningen är Terry Jones enda chans att få uppmärksamhet". Vi vet ju hur kärvt det är för våra konstnärer.

Nu blir det kanske mindre bloggande en tid eftersom vi åker till USA i morgon. På tal om moral så upptäcker min fru medan jag skriver att någon, i natt, stulit tre säckar kattsand som stod utanför vår källardörr - jag glömde ta in dom igår. Eftersom dom är jättetunga måste någon ha kört in i vår gränd med bil för att få dom därifrån. Man vet inte om man skall skratta eller gråta åt eländet.

Inga kommentarer: