google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Fantastisk festival i New Orleans google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 10 april 2011

Fantastisk festival i New Orleans

Om man vill lyssna till fantastisk musik så är French Quarter Festival i New Orleans rätt ställe att åka till. Den mer kända New Orleans Jazz Festival är inte alls lika bra. Visserligen kanske dom har mer kända namn men det kostar skjortan, det är massor av turister och man kommer inte alls lika nära musiken som på den här festivalen. Den här festivalen är för New Orleansborna själva, allt är gratis och man sitter närmast i knät på musikerna. Stämingen är fantastisk och man träffar New Orleansborna på ett helt annat sätt. Om man håller sig borta från den dekadanta Bourbon Street med alla horhus och skurkar kan man uppleva det verkliga New Orleans bara en gata från Bourbon Street.

Vi hade turen att få låna en lägenhet av vänner till vänner utan kostnad mitt i Frech Quarters - en fantastisk bostad, vacker inredd med en blandning av moderna designersmöbler och IKEA-kök av högsta kvalitet. Att sitta i pateon vid poolkanten och röka en god cigarr medan hustrun simmade i den lilla poolen var mycket avkopplande. Utanför porten hände allt vad musik, mat och folkliv man kan tänka sig heter.

Man blir lite fundersam när man går omkring på kvällarna och alla har en drink i handen och alla är glada och pratar med en, men man ser inte en enda onykter person. Man undrar lite, som svensk, vad det beror på att inga ungdomar springer omring och ööhar och vrålar och spyr i rabatterna trots en hög stämning, musik överallt och ständigt intag av drinkar.

I morse åt vi en klassisk sydstatsfrukost med allt vad man kan tänka sig - bacon, links, grits, stekt potatis med sås, pannkakor med lönnsirap, äggröra och en del annat. Vi avstod emellertid från husets frukostcocktail som var deras världsberömda Bloody Mary. Min fru provade den senare på dagen och den var både stark i % och oerhört kryddig. Det riktigt brände i halsen, men god var den - jag fick förbarma mig över den stackars drinken.

Det är intressant hur högt allt fransk står i kurs här. Franska liljan är symbolen för New Orleans och mycket man ser är franskinspirerat men uttalas på amerikanska. Trevligt och hemtamt, förutom maten som är ganska annorlunda. Lite knepigt tycker jag med denna ständiga blandning av fisk, skaldjur och kött i rätterna, men annorlunda.

1 kommentar:

Eva sa...

Ooops! Jag har missat att du har skrivit i bloggen! Det låter som om ni har en fantastisk upplevelse på er resa i USA. Jag längtar till "riktiga" Frankrike och besöket hos er. Vi ses snart!