Vi var bjudna på
middag häromkvällen hos några andra invandrare som vi träffar då och då på
olika evenemang. Ett annat par var också inbjudna - också invandrare. Man fick lära
sig en del förvånande saker under middagens lopp.
Vi inmundigande
av vinet fick vi lära oss av en av gästerna att ett vin från Corbières måste
dekanteras och luftas i 48 timmar innan man dricker det. Eftersom både min fru
och jag har arbetat med vin i några år och dessutom känner till vinerna från
regionen ganska väl, så undrade vi om det verkligen gällde alla viner från
området – jodå det gjorde det. Nu var damen som uttalade sig inte av den sorten
som man riskfritt ifrågasatte, så vi lät frågan falla. Om någon gillar platta
och lite oxiderade viner så är det väl drickarens ensak tyckte vi.
Med denna insikt
i bagaget protesterade jag inte heller när vi fick lära oss hur man i
sageskvinnans hemland fick grillat kött att bli riktigt mört och läckert, men
det föranledde mig att undersöka saken på Google när jag kom hem. Så här gör
man:
I
hälsokostaffärer köper man plattor av rött cederträ som man låter ligga i
vatten så det blir riktigt genomdränkt. Man lägger sedan köttet mellan dessa
plattor och grillar det. Jag blev lite
konfunderad eftersom jag arbetat en del med rött cederträ som
konstruktionsmaterial. Följande gäller om man får tro de organisationer som sysslar
med arbetsmiljöfrågor i träbranschen:
Rött cederträ
innehåller en eterisk olja som har sina stora fördelar, men också några riktigt
tråkiga nackdelar för den som arbetar med det. All bearbetning av materialet
måste ske med ansiktsmask och man bör bära handskar. Jag märkte själv, trots
försiktighet, att jag fick en viss svullnad i halsen av såg- och filspån från
trät. Om rött cederträ förekommer i konstruktioner (det är oerhört vanligt i
takshingel och fasader i USA) som fattar eld måste elden bekämpas så att man
inte utsätts för röken och rökdykarutrustning med separat lufttillförsel måste
bäras. Dokumenterade följdverkningar av arbete med rött cederträ utan
skyddsanordningar är bl.a. cancer i luftvägarna.
Bland de goda
egenskaperna hos rött cederträ är att det inte ruttnar eller behöver behandlas
på något sätt. Man måste emellertid använda rostfria skruv och fästanordningar
eftersom trät faktiskt ”äter upp” vanliga galvaniserade skruvar efter kort
tid. Det angrips vidare inte av några som helst träätande insekter vilket är
tacknämligt i varmare klimat. Av samma anledning är det mycket effektivt mot ohyra
i linneskåpet att lägga ut några små klossar av trät bland mormors broderade
örngott. Man bör dock tvätta händerna innan man äter om man har handskats med
träet för mycket.
Om man däremot
söker på rött cederträ på matlagningssajter och då speciellt sådana som är
hälsomedvetna får man en helt annan bild. Här prisas rött cederträ för sina
undergörande egenskaper såväl som smakförhöjare som för förmågan att möra kött.
Jag vill inte påstå att jag är förvånad över resultatet med tanke på att trät
till och med kan möra vanliga galvaniserade skruvar. Beviset för dessa fördelar
är att de amerikanska indianerna lär ha använt rött cederträ i sin matlagning sedan urminnes tider. Eventuella
rykten om att det skulle vara hälsofarligt viftas bort på dessa sajter och
påstås vara fördomar.
Nu vet jag inte
vad som händer vid kontakt mellan matvaror och trät vid ett par hundra grader
i en grill, som gör det så förträffligt, men jag tänker inte försöka blanda det
med mat ändå. Jag eldar faktiskt inte ens i öppna spisen med de bitar av cederträ
som jag har fått över sedan jag byggde min pergola. Jag borde nog göra det eftersom röd ceder har, på grund av oljan, en lägre flampunkt. Detta gör att man i USA har problem när sådana hus brinner. Elden hoppar lätt från hus till hus när gaserna tar eld. Som konstruktionsmaterial
är det emellertid fantastiskt på alla andra sätt och för mig räcker det bra.
Det skrämmande är
att samma material kan beskrivas i så oerhört olika tongångar av myndigheter
som sysslar med arbetsmiljöfrågor och sådana grupper som vill lära oss att leva sunt
och riktigt i övrigt.
PS/För den som
vill möra kött på ett mer riskfritt sätt kan jag rekommendera att man skivar en
kiwi och varvar med köttskivorna tillsammans med lite olivolja över natten.
Tipset kommer från en jägare som ofta behöver möra färskt kött. Det fungerar
jättebra.
1 kommentar:
*gapskrattar*
Det här är kanske också en variant av kulturkrockar. Men med somliga vet man när det är bäst att ligga lågt :D.
Skicka en kommentar