google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Världens bästa sjukvård skall lämna bottenligan google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 29 maj 2012

Världens bästa sjukvård skall lämna bottenligan


Eftersom problemet med mitt öga återkommit har jag varit och fått en ny behandling idag. Om det inte hjälper blir det laseroperation. Eftersom det var lite förberedelser som skulle göras innan ingreppet fick min fru vänta i över två timmar innan jag kom tillbaka från läkaren.

Under tiden väntade hon tillsammans med andra anhöriga som givetvis ondgjorde sig över att man fick vänta så länge. Dom var tydligen solida Hollandväljare som ansåg sig veta att den franska sjukvården var bland det uslaste som man kan tänka sig i Europa. När min fru började med att säga " vi tycker att vården i Sverige ...." fyllde man genast i med "... är mycket bättre än i Frankrike", fast hon tänkte säga, och senare sa, det motsatta.

Man måste ju förstå att fransmännen är besvikna på sin sjukvård. Det kan ju ibland ta ett par dagar innan man får tid hos sin husläkare och om man går till läkaren akut kan man ju få vänta i 2-3 timmar ibland. För att få hjälp av en specialistläkare kan det ta ett par månader om det inte är något allvarligt och dessutom måste man dras med samma läkare varje gång man söker för sina åkommor. Man skall bara inte tala om tandläkare. Söker man för något akut får man visserligen komma på stört, men då gör dom bara provisoriska lagningar. Dyra är dom också, vilket fransmännen irriterar sig på. En undersökning eller tandstensborttagning kan kosta ända upp till 3-400 kronor.

Holland skall fixa allt detta så Frankrike lämnar bottenligan, men dom var inte riktigt nöjda med honom den första tiden ändå. Han hade lovat att sänka utgifterna för sin administration och hade också sänkt lönerna för ministrarna med 30% men å andra sidan anställt så många fler så det ändå blev dyrare. Dessutom har han kompenserat dom rikligt men att höja det skattefria utgiftskontona med över 5000 euro per person så ministrarna var ganska nöjda, men inte väljarna min fru talade med.

Vi är emellertid väldigt nöjda med den franska sjukvården, som oavsett vad Holland säger, bevisligen är bäst i Europa och därmed troligen bäst i världen. En tröst för Hollands väljare är emellertid att den franska vården även i Hollands värld snart kommer att vara bäst i världen och det utan att något annat än lite korrekt information behöver spridas. Det kan man kalla underverk.

Inga kommentarer: