google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Granada och Alhambra - en fantastisk upplevelse. google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 5 maj 2012

Granada och Alhambra - en fantastisk upplevelse.

Det regnar aldrig i Granada - bara just nu och kallt är det också. Visserligen ligger det högt men ändå? Vi lyckades komma in på Alhambra trots att vi glömt att boka rundtur. Det var en tre timmars guidad tur med en mycket inspirerande guide som var värt varenda öre även om det var dyrt.

Vi fick lära oss mycket om de 700 år som muslimerna regerade över Spanien och Granada var huvudstad. När de kristna tog över i slutet av 1400-talet förändrades mycket av de gamla fina moriska delarna och omvandlades till kristna funktioner. Bland annat revs det gamla badet och privata bad förstördes eftersom det ansågs vara kätterskt att tvätta sig och inkvistionen var stenhård på det området. Den berömda drottning Isabella berättade stolt att hon bara tvättade sig en gång om året. Att hon inte bytte underkläder under hela tiden som hennes man var i krig var således inte enbart en uppoffring för henne. Hon blev emellertid upphovskvinna till isabellafärgen som uppkallats efter färgen på hennes i åratal inte bytta underkläder.

Under 1900-talet var Alhambra övergivet och togs då över av zigenare som flyttade in från de grottor utanför staden där de tidigare bodde. Under den tiden monterade zigenarna ned det mesta av de månghundraåriga väggdekorationerna och sålde till privat personer och museer världen över. När Alhambra har blivit världsarv och zigenarna fått flytta ut har UNESCO lyckats ta tillbaka mycket av det som fanns på museerna, men inte från privata samlingar. Idag gapar många väggar tomma och mycket av dekorationerna är nytillverkade efter gamla modeller.

Zigenarna har flyttat tillbaka till sina grottor som numera inrymmer moderna lägenheter, restauranger och klubbar. Åsnorna är nu utbytta mot moderna bilar och det är i de kvarteren som den traditionella flamencon kan avnjutas i Granada. Just grottboende är ganska vanligt i Sierra Nevada och bakom de tillsynes vanliga husfasaderna ryms moderna lägenheter uthuggna i berget. Svala på sommaren och varma på vintern påstår man.

- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: