google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Varför tror vi egentligen på dom? google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 27 april 2012

Varför tror vi egentligen på dom?

Andra omgången av det franska presidentvalet är i full gång. Sarkozy har bjudit in Holland till ett antal debatter, men Holland vägrar att debattera med Sarkozy. Efter att ha hört båda live i utfrågningar så förstår jag Holland - det skulle bli pinsamt på grund av skillnad i de två kandidaternas verbala förmåga och utstrålning.

Än mer pinsamt är att politiker litar fullständigt på väljarnas okunnighet och att väljarna tror på allt deras kandidat säger till dom. Sarkozy berättar gärna för sin anhängare att Frankrike har Europas högsta skattetryck, vilket vi som svenskar vet är osant. Nu är det en så kallad vit lögn för i Frankrike räknar man inte kommunalskatt som riktig skatt och det är klart - om man drar bort 32 % av den svenska skatten så är nog den franska högre, med en hårsmån.

Vad värre är är att Holland trumpetar ut att den franska sjukvården är usel jämfört med resten av Europa och att han därför måste anställa tiotusentals nya inom offentlig sektor för att råda bot på detta. Jag har många gånger berättat hur fantastisk den franska sjukvården är och hur väl den fungerar, men i Hollands värld är den urdålig. Att dessutom oberoende europeiska undersökningar klassat den franska vården som bäst i Europa bekymrar inte Holland eller hans väljare. En av skälen till den fina kvalitén är det nära samarbetet mellan privat och offentlig vård i Frankrike. Denna sanning passar inte Holland så han kommer som en första åtgärd att införa restriktioner mot de utmärkta privata vårdgivarna och behöver därför en enorm mängd nya personer inom den offentliga vården. Att han dessutom menar att 62 år är en internationellt sett alltför hög högsta pensionsålder, som måste sänkas, får väl många svenskar att höja på ögonbrynen.

Nog är det sorgligt när ideologi får gå före både verkligheten och människors bästa. Det sorgliga är att om en partiledare säger att den franska vården är dålig i jämförelse med resten av Europa så är den det enligt hans anhängare, även om den personliga upplevelsen säger något annat. Det skulle ju inte skada om väljare i många länder tog lite del av internationella jämförelser mellan det egna landet och omvärlden innan man köper allt trams som politikerna försöker slå i dom.

Inga kommentarer: