google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Dråpslag mot de franska bilisterna google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 18 april 2012

Dråpslag mot de franska bilisterna

Nu har man verkligen slagit till hårt mot de franska bilisterna. Man har beslutat att höja parkeringsböterna från 11 euro till 17 euro. Det var 25 år sedan man höjde böterna senast. Det finns bara en liten sak jag undrar över och det är hur man skall kunna parkera så att man får böter. Jag kan bara komma på ett sätt som skulle kunna ge parkeringsböter och det är att parkera på en handikapplats. Kanske också att inte betala parkeringsavgiften där avgift gäller, men å andra sidan kostar de så oerhört lite att parkera och dessutom är det inte direkt gödslat med ställen där man måste betala.

Att parkera på trottoarer, övergångsställen, i gathörn, i planteringar eller liknande får man inga böter för - inte heller för att parkera där det är parkeringsförbud eller stoppförbud. Att någon skulle komma på idén att bötfälla bilister för att dom parkerar mot färdriktningen eller inte står inom rutan är helt absurt att tänka sig i Frankrike.

Vi har ju snart presidentval i Frankrike. Lyckligtvis får vi inte rösta eftersom vi inte är franska medborgare. Det skulle vara lite jobbigt annars. Liksom många svenskar med rötterna i den svenska sjuttiotalsvänstern lutar man ju lite till vänster om mitten, men samtidigt inger inte Holland något särskilt förtroende. Han använder sig av det gamla tricket att lova att alla sparåtgärder som Sarkozy genomfört för att Frankrike skall slippa hamna i samma kategori som Grekland, Italien och andra skall tas tillbaka.

Det kan ju för en svensk, som fått genomleva de senaste åren av nedskärningar inom det allmänna, som Göran Persson började och den nuvarande regeringen så grundligt har fullföljt, som sympatiskt. Det är bara det att det franska samhället har oerhört mycket högre standard på många av dom här områdena. De flesta grupper inom offentlig sektor går exempelvis i pension vid 55 och till och med 50 års ålder och sjukvården är den bästa i Europa. Sarkozy har ansett att de generösa pensionsförmånerna för offentliganställda är orimliga eftersom de betalas av skattebetalarna. Han har därför velat höja pensionsåldern till 60 år vilket har orsakat flera strejker bland dom som har flest förmåner.

Det är således inte riktigt samma sak att kräva satsningar på det offentliga i ett land som Frankrike där offentliganställda är ett exklusivt frälse som ingen president före Sarkozy vågat röra och att kräva löner och pensioner som går att leva av för sjukvårdspersonal och lärare i Sverige.

Troligen kommer Holland, precis som de grekiska politikerna, att vinna presidentvalet med samma löften om oförändrade förhållanden för dessa nyckelgrupper och mer förmåner på alla områden för vanliga människor. Att Frankrike redan nu har en högre nivå än de flesta länder i Europa har ingen betydelse. Sådant gillar folk att höra. Det blir resten av Europa som får betala notan om det går åt pipan. Grekland here we come!

Inga kommentarer: