google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sarkozy - en ovanlig politiker google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 31 januari 2012

Sarkozy - en ovanlig politiker

Sarkozy är en väldigt ovanlig politiker. Dom flesta politiker agerar utifrån ambitionen att dom skall sitta kvar för evigt, vilket gör att dom aldrig kan genomföra något som retar väljarna. Sarkozy verkar strunta fullständigt i detta och är väl medveten om att han förmodligen kommer att förlora nästa presidentval.

Han har genomfört ett antal reformer som ingen fransk president vågat göra tidigare. Han har avskaffat några lagar från Napoleontiden som lämnat änkor på bar backe när deras män dör, han har gått emot de absolut absurda regler som gör att offentligt anställda kan gå i pension vid 50-55 års ålder och han vill skära ned i det offentliga slöseriet, vilket har gjort honom till hatobjekt nummer ett bland fackföreningarna.

Allt detta har bäddat för socialisterna som lovar att alla skall få mer av allt till skillnad mot Sarkozy som varnar för att Frankrike kan bli ett nytt Grekland om man inte agerar ansvarsfullt och sparar. Inte ger det honom några popularitetspoäng inte. Även om man inte gillar allt Sarkozy tar sig för måste man beundra en politiker som inte bryr sig ett dugg om att bli populär utan envist gör det han anser vara rätt, även om det kommer att kosta honom presidentposten. Nog skulle vi behöva fler sådana politiker?

En glädjande sak är att fransk lag säger att man måste ha stöd av 500 borgmästare för att få kandidera som president. Marine Le Pen verkar inte lyckas med detta, vilket är en god sak. Många skulle nog rösta på henne om hon fick kandidera.

Inga kommentarer: