google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Världens mest välsorterade vinbutik google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 23 september 2011

Världens mest välsorterade vinbutik

Frankrike är världens största vinproducent fortfarande. En tredjedel av Frankrikes vinareal ligger i Languedoc-Roussillon. Det första vinet som producerades i Frankrike kom från trakterna kring Narbonne, bl.a. Corbieres, mer än 100 år före Kristus. Vinerna från Corbieres är mycket kraftiga och av hög kvalitet numera och kan lagras 10-15 år. Det är främst röda viner man är känd för i hela vinvärlden idag, men vinkännare förvånar sig även över de fruktiga vita och de fantastiska rosevinerna som produceras.

Av absolut toppklass och väldigt prisärda är den nya appelationen Corbieres Boutenac som görs på en majoritet av druvor från mycket gamla stockar av Carignan. Dessa viner förvånar besökaren och är väldigt populära i Holland, USA, Asien och England.

En bra present när man åker till Sverige är just vin, men att frakta vin på RyanAir låter sig inte göras. Nåväl - vi köper ett par lådor på Systembolaget och ger till vänner - trodde vi.

Systembolaget i Göteborg har bara några fåtal franska viner i sortimentet, inga från Languedoc utom ett Corbieres Boutenac för lite under 400 kronor!! Det är La Forge som odlas och produceras i vår by och produceras av Gerard Bertrand och som ingen skulle betala för nere hos oss, eftersom det finns viner från samma tegar som kostar en fjärdedel och är lika bra. I övrigt finns inte ett enda Corbieresvin på "världens mest välsorterade" vinbutik.

Jag talade med en av de anställda och han bara ruskade på huvudet åt sitt företags inköpspolicy.

- Posted using BlogPress from my iPad

6 kommentarer:

eva sa...

vad glad jag blir att jag kan bjuda er på ett Boutenac 2005 på måndag.

Jan Granath sa...

Du är en ängel!

StormPartner sa...

Hej
Jag har gjort samma iakttagelse som du om svårigheten att köpa vin från Languedoc på systembolaget i Göteborg. Men det finns några bra viner i beställningssortimentet - för den som har tid att vänta;
- Chateau Ségure, Mont Tauch, ett kooperativ från Fitou - kr 89:-, Värt varenda krona.
- Chateau Mire, L'etang Rouge. Från la Clape. Kr 99:-. Också prisvärt.
- Chateau l'Hospitalet,Reserve Rouge. Pris 159:- och man måste beställa en hel låda. Ännu ej provsmakat, men det kommer att vara bra!

Sådär lite tips för alla oss andra som bara får göra sporadiska besök i Languedoc.

Jan Granath sa...

Alla dom vinerna du nämner känner jag till och dom är alltid bra. Ikväll har vår vän Eva i Jönköping bjudit oss på en 2005 B de Boutenac från Cellier de Orfe i Ornaison. Många svenska vinälskare skulle gå i spinn om dom fick smaka ett sådant vin, men det händer väl knappast.

StormPartner sa...

Hej Jan! Så kul att man valt Gérard Bertrand som leverantör till Nobelfesten 2013. T o m priset är detsamma. Se mitt senaste inlägg..... // Stormpartner

(F ö är vi numera stolta ägare av ett Maison Secondaire i området. http://stormpartner.blogspot.se/2013/10/proprietaires-en-france.html )

Jan Granath sa...

Den grabben kan göra reklam för sig! Då får dom nog dricka Boutenacvin. Grattis till huset på en fin plats.
Hälsningar från grannen