google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Årlig service på den något slitna kroppen google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 5 september 2011

Årlig service på den något slitna kroppen

Nu är det dags för årlig service - inte på bilen utan på mig. Min husläkare har gått igenom de delar av karossen, motorn och elsystemet som hon kan klara av så idag har jag varit på labet och fått allehanda tester gjorda, bl.a. det årliga PSA-provet. I Sverige vet ju alla att det är fullständigt onödigt och till och med skadligt att göra sådana prover, men här i Frankrike är man ju inte så avancerad ännu. Man är till och med så gammalmodig att man kallar min fru till mammografi en gång om året - vad det nu skall vara bra för med gamla olönsamma kärringar och gubbar?

Eftersom jag haft en del problem med rygg, nacke och axlar har man också skickat mig till fysioterapi som jag varit på första gången idag. Jag kommer att få totalt 10 behandlingar för nacke och axlar och sedan 10 ytterligare för ländryggen. Det består av en halv timma massage, elbehandling samt värmebehandling under totalt en timma varje gång. Det är verkligen skönt och dessutom helt gratis. Även dessa behandlingar är givetvis helt onödiga och troligen skadliga eftersom de får mig att må så bra och inte får jag lära mig en massa egenterapiövningar heller som jag skall göra hemma i soffan. Sådan latmaskterapi kan ju inte vara bra. Man måste väl bjuda till lite själv?

Eftersom jag som upplyst svensk visste att min sjukvård skulle få gå på sparlåga när jag flyttade utomlands så gjorde jag faktiskt en hälsoundersökning hos min svenske husläkare innan jag flyttade till Frankrike. Det kostade mig 1250 kronor eftersom hälsoundersökningar inte betalas av kassan i Sverige. visserligen fick jag skäll av min husläkare som sa att jag inte skulle ha beställt det av mottagningssköterskan utan talat med honom så hade han hittat på någon lämplig åkomma som försvarade alla tester och undersökningar så jag bara behövde betala vanlig patientavgift.

Hur som helst så känner jag mig väldigt väl omskött även om troligen såväl behandlingen jag fått för min gamla eländiga rygg som en del annat jag utsätts för inte skulle godkännas i den svenska sjukvården. När vi kommer till Sverige i oktober skall vi emellertid lyxa till oss och lösa ut vår gemensamma födelsedagspresent som består i lunch och massage på Hagabadet i Göteborg. Det skall bli trevligt och kommer mig förmodligen att må ännu bättre trots att även det troligen är helt verkningslöst enligt vetenskapen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
läser med intresse din blogg och skulle vilja ställa några "specifika" frågor via e-mail till dig.
Min e-mail adress är
marlene.j@telia.com

stephan sa...

Vi har ju hamnat in i maladie-systemet och jag fick rätt omgående ett papper om test för tarmcancer. Har inte du fått sånt? Man skulle visst visa upp det till sin läkare "nästa gång" man besöker honom. Tydligen utgår man från att alla går till läkare. Var senast för elva år sen när jag måste ha friskintyg för förnyandet av körkortet:)

Jan Granath sa...

I Frankrike går man till läkaren, vilket man kan kosta på sig eftersom man inte belamrar akuten som i Sverige. Stor påse medicin skall man också ha. Tester av alla slag erbjuds man regelbundet i förebyggande syfte- blir troligen billigare i längden. Jag har gjort den testen du erbjuds och nu vill dom jag skall vaccinera mig mot säsongsinfluensa.
Det funkar faktiskt bra tycker jag. Jag har lärt mig från många vänner att sunt leverne inte garanterar hälsa för evigt. Man får nästan samvetskval när man själv, som är en riktig slarver, hör om vad dom råkar ut för.