google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sommarväder i december google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 8 december 2010

Sommarväder i december

Gruissan Plage i december

Vi väntar på gäster så vi "står i grytorna". Min fru lagar kalvstek med gräddsås. Det blir pressgurka och lingon till. Jag har gjort en toscaäppelkaka och förrätten blir sikrom, hackad lök, avocado och rökt lax. Svenskt så det förslår! Hoppas det sakll smaka våra engelska vänner.

Ostron på stranden i december
Ni tror säkert jag ljuger, men vi har faktiskt ätit ostron ute hos en producent på stranden idag. Det var 20 grader varmt och strålande sol - vi åkte öppet och tog en jättlång promenad på stranden efteråt. Nog är det underligt att vi kan ha strålande vårväder medan resten av Frankrike har Finbulvinter. Nu är vädret idag inte särskilt onormalt för våra trakter i december - det ovanliga är de dagar senaste tiden då det varit ned mot 10 grader.

Jag talade med en gammal kollega från Sverige. Han följer franska nyhetsprogram en del eftersom han är född i Nordafrika. Han berättar att det görs en hel del program av franska journalister där man jämför Sverige och Frankrike. I alla undersökningar framställs Sverige som paradiset på jorden. Det är troligen ett led i en omvänd "guilt by ascociation"-kampanj som de franska socialisterna ägnar sig åt för att återupprätta sitt anseende efter all turbulens dom haft i partiet. Sverige är ju ändå världens mest socialdemokratiska land oavsett regering menar man så det måste vara något att eftersträva. I dessa program framställs det som att Sverige är överlägset Frankrike på alla områden inklusive, sjukvård, skola och social omsorg. Att vi som bott i båda länderna inte har riktigt en så ensidig upplevelse är en annan sak. Man undrar om de svenska socialdemokraterna skulle kunna göra några liknande undersökningar för att få upp siffrorna. Kanske dom skulle kunna använda samma program och skylla allt på Sarkozy och därmed använda "guilt by ascociation" mot Reinfelt. Det är det som är så bra med tendensiös journalistik - "it works both ways" som det heter på nysvenska.

En kul diskussion som har blivit livlig i Sverige är huruvida man skulle kunna minska antalet ledamöter i Riksdagen. Min något extrema uppfattning är att det borde räcka med en för varje parti eftersom dom ändå alltid röstar utifrån partipiskan. Om en representant per parti sitter i Riksdagen och ser till att partierna lägger rätt antal röster utifrån valresultatet så borde det ju räcka. Vad dom skall rösta på avgörs ju i respektive partistyrelse. Om man ville vara riktigt demokratisk kunde kanske partistyrelsen använda sig av den där typen av webbaserat tyckande - ni vet den där typen: Bör kungen abdikera till förmån för Viktoria - Ja, Nej Vet ej - som dagstidningarna har för att känna av stämningrna i de breda folklagren.

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Intressant att man har den här bilden av Sverige. Här känns det precis tvärtom, som att det socialistiska Sverige är mer avlägset än någonsin.
Fantastiskt väder ni har förresten! Här är det minus 7 grader och tjockt med snö.

Jan Granath sa...

Man får nog skilja på socialism och den nya eurosocialdemokratin, som är lite som mellanmjölk. Alla verkar tränga ihop sig i mitten så gott det går nu för tiden.