google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Subventionerad pensionärssemester och andra franska påfund google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 1 juni 2010

Subventionerad pensionärssemester och andra franska påfund

I Frankrike finns en organisation som verkar för möjlighet för alla att ha en meningsfull semester - ANCV. Den lyder under finansdepartementets avdelning som understödjer turism. Organisationen har mängder av semesterprogram som man kan köpa checkar till. Inom detta program finns en speciell satsning riktad till pensionärer och handikappade. Är man skriven i Frankrike och över 60 får man utnyttja detta eller om man är över 55 och handikappad. Det hela går ut på att man kan bo på 2 och 3-stjärniga hotell och semesteranläggningar under hela året utom juli och augusti till ett mycket reducerat pris. Allt ingår utom resan och mängder av underhållning ordnas som konserter, idrottstävlingar, utflykter till fots och med båt, museer och mycket mer. Aktiviteterna är dock frivilliga. Nytt för i år är att seniorerna får ta med sig barnbarn under 18 år såvida de inte har egna inkomster. I de fall barnbarnen är små ordnas fri barnpassning med aktiviteter om senioren vill delta i något som inte är barnvänligt. Givetvis får sambos och hustrur delta under samma förutsättningar som senioren själv. Man kan välja 8 dagar eller 5 dagar. Det större paketet kostar 360 Euro (ca 3 500 SEK) och det lilla paketet 180 Euro, såvida man inte har en pension under en visst tröskel för då gäller halva priset.

Så börjar fransmännen klaga på de dyra tandläkarrarvodena. Som jag berättat förrut kostar undersökning och tandstensborttagning samt en mindre lagning för mig och min fru 500 kronor tillsammans och då fick vi tillbaka lite på försäkringskassan. En sönderbiten tand kostar även det några få hundralappar att laga och även då får man tillbaka på kassan. Nog är det underligt att folk klagar hur billigt det än är. När vi berättar vad det kostar i Sverige så tror dom oss bara inte så det är ingen tröst för dom.

För den som vill åka på badsemester vid Medelhavet kan jag berätta att Frankrikes bästa och renaste badplatser har korats. De allra flesta ligger i Languedoc-Roussillon och bästa departementet är Herault där hela 12 kommuner med mängder av plager fått utmärkelsen "Blå Fanan". I hela Languedoc-Roussillon har 50 kommuner fått utmärkelsen. Resultatet grundar sig på upprepade vattenprover. Sämst är det uppe i nordvästra hörnet vid engelska kanalen och nere i hörnet mot spanska Atlantkusten.

Vidare har The European Road Assessment Programme konstaterat att de franska motorvägarna är bland de absolut säkraste i Europa. Hela 98 % av motorvägarna har minst 4 stjärnor av 5 för säkerhet. Det är verkligen en skillnad mot de tyska motorvägarna.

Om allt detta inte påverkar er inställning till Frankrike så kan jag berätta att vi var på vingård idag och köpte ett väldigt gott vardagsvin. Det kostade 75 kronor flaskan, men fanns också på 10 liter Bag-in-box. I den förpackningen fick man rabatt och då kostade BiBen 330 kronor, vilket gör 25 kronor flaskan. Dessutom håller sig vinet väldigt bra i BiB så man behöver inte ha bråttom att dricka ur det.

Just nu är det varmt men blåser nordväst från Atlantsidan så man får hålla sig i lä. Vi är lite oroliga för vår nyplanterade Bouganvilla som står på terrassen, men den verkar klara det bra.

Bilden visar en äng med vild vallmo utanför vår by

Inga kommentarer: