google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Det nordiska är något speciellt google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 21 juni 2010

Det nordiska är något speciellt

Svenska folket lär vara mer negativa till att gå med i eurosamarbetet än någonsin. Det är likadant med mig - jag är jätteglad att svenska kronan är fristående och stark just nu. För knappt ett år sedan var jag emellertid en fanatisk anhängare av eurosamarbetet. Då kostade nämligen en Euro nästan 12,50 i svenska pengar och jag och min fru förlorade 20 % av vår pension under det året. Men - nu är vi på grön kvist igen och sjunger nationalsången - den svenska - och hyllar den svenska kronan och det svenska oberoendet. Som ni hör är vi typiska nordbor som alltid vill satsa på det vinnande laget och som får anfall av influensa eller stukar foten när fotbollslaget vi spelar med i möter serieledarna. Man vill ju vara med och vinna och kämpa mot svårigheter och motstånd kan dumskallarna göra!

Jag hörde en norsk forskare på radion berätta att norska medier jublar över att det blir så billigt att åka till Grekland nu för Ola. En hel del klipp har man också gjort under tiden andra länder haft kris genom att köpa företag och värdepapper till reapris för sina oljepengar. Att Norge numera alltid är mer framåt än vi svenskar vet vi ju. Där har man varit så smarta att man har alla fördelar av att EU finns, men inte betalar ett öre till det gemensamma. Så skall en slipsten dras!

Islänningarna är ju inte dåliga heller. Där har hela folket i demokratisk ordning röstat för att man inte skall göra rätt för sig mot de länder som kratsade kastanjerna ur elden efter de isländska bankernas lurendrejeriaffärer mot småsparare i hela Europa.

Danskarna är än mer resoluta i sitt värnande om det danska. Där tvekar man inte ens att dra igång rejäla kampanjer mot dom där muslimerna som har oförskämdheten att inte gillar fläsk - den danska nationens svar på Norges olja. Vad gör man inte för yttrandefriheten? Det är ju helt förståeligt - hur skulle Norge reagera om världen gick över till vindkraft och elbilar?

Att svenska banker lockade balterna att tro att deras fastigheter hade samma kvadratmeterpris som på franska Rivieran är en annan käck grej som vi svenskar hittat på för att hålla de nordiska fanorna högt internationellt. Så är vi ju världsbäst på fred också och femma i världen när det gäller vapensexport. Synd att vi sålt Vin&Sprit till fransmännen - som en av världens största alkoholföretag passade det så bra till vår alkoholpolitik.

Helt i enlighet med våra traditionella jämlikhetsideal har de tre nordiska länderna Danmark, Sverige och Norge givetvis ärvd monarki och försvarar därmed sin position bland länder som Nordkorea, Syrien, Sauduarabien och några andra länder med gamla solida traditioner. Givetvis har vi också, till inte för så länge sedan, haft statsreligion, vilket Norge fortfarande har. Vår grundlag föreskriver emellertid fortfarande att tronföljaren måste tillhöra den Luthersk-protestantiska tron. Tur att Vickan inte blev kär i en muslim.

Det är väl bara finnarna som inte till fullo har förstått den nordiska tanken och den nordiska kulturen, men så kommer dom ju bortifrån Sibirien någonstans också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du provocerar bra den här gången! Kunde nog kommentera det mesta, men jag funderade faktiskt när vi såg Bröllopet om alla 30.000 i Frankrike uppriktigt sjöng med i "Ja, jag vi leva jag vill dö i Norden!" Men nån i alla fall :)
Sen kan det ju vara bra för dig som släktforkare att veta att finnarna troligen inte har behövt vandra över Uralbergen
Se ex. http://finnpro2000.tripod.com/aldsta.htm
Och en stor del har ju kommit från Svea riget
Stephan

Jan Granath sa...

Kära Stephan
Satiriska kåserier är ju inte till för att bemöta, bara att njuta av och eventuellt bli irriterad över så jag tycker du har tagit det helt rätt. För övrigt är jag väldigt stolt över mina många finska anor, liksom över mina fåtal franska, belgiska, holländska och svenska. Det visar bara att vi alla är av samma skrot och korn. Min fru var faktiskt tvungen att se på svensk TV för hon hittade ingen fransk bevakning av bröllopet så fransmännen missade väl att lära sig nationalsången. Hur det än är med det finska ursprunget så är det skönt att man ser på saker lite annorlunda i Finland än i resten av norden.
Mvh
Jan

Saga sa...

Så roligt att läsa det du skriver.....följer bloggen vidare....min ligger för stiljte just nu, hinner inte med.
Ha det gott.
MVH / Anne

Jan Granath sa...

Helt rätt Anne - njut av sommaren och blogga mindre!