google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Vad vi talar om i Sverige och Frankrike google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 4 november 2009

Vad vi talar om i Sverige och Frankrike

Det är intressant att jämföra hur olika företeelser behandlas i Frankrike och Sverige. En aktuell debatt i Sverige har varit sk. samkönade äktenskap. Man vill lagstiftningsvägen tvinga präster att, mot sin religiösa övertygelse, viga samkönade par. Frågan är naturligtvis svår eftersom det är lika traumatiskt för samkönade par som vill ha en religiös vigsel att inte få det som det måste vara för prästerna att göra något som går mot deras tro. I Frankrike har man aldrig haft detta problem eftersom Frankrike, i likhet med de flesta demokratier, är ett sekulärt samhälle där kyrkorna inte har vigselrätt. Viger sig gör man hos borgmästaren och om man sedan vill uppsöker man sin religiösa ledare, vilken den nu är, för att få välsignelse av äktenskapen. Så enkelt löser man det.

En annan het fråga i Sverige är huruvida man skall få bära heltäckande slöjor om man arbetar som läkare eller lärare. Även den frågan har man löst i Frankrike där alla religiösa symboler är förbjudna i offentlig tjänst eller i offentliga sammanhang som exempelvis skolor. Det är således lika opassande att bära kors eller judisk kippa som att bära slöja i sådana sammanhang i Frankrike. Nu är långt ifrån alla glada över det i Frankrike och dom som tycker annorlunda ser snarare Sverige som ett föredöme. Härom dagen hade man ett inslag på TV om detta där man berättade att i Sverige går minsann både polisen och militären omkring i slöja. För inte så länge sedan hade man ett program om Norge där man berättade för de förvånade fransmännen att Norge på grund av sin oljerikedom hade avskaffat alla skatter. Om fransmännen fann detta förvånande så var det inget mot vad våra norska vänner tyckte det var. En sak är i alla fall lika i Frankrike och Sverige och det är medias trovärdighet.

Man har nyligen antagit en lag i Frankrike som förbjuder elever under 15 år att ha med sig mobiltelefoner i skolan. Att, som våra svenska vänner som är pensionerade lärare berättar, eleverna spelar kort och har ytterkläderna på under lektion, är förmodligen så otänkbart i en fransk skola så det inte ens behöver åtgärdas.

Den franske socialministren Frédéric Mitterand har i sina memoarer erkänt att han köpt sex i Thailand, vilket gör att vissa grupper kräver hans avgång. Han påpekar emellertid att han köpt sex av vuxna personer så det har ingen annan med att göra. Skulle det argumentet bita i Sverige måntro?

Å andra sidan har Sarkozy försökt utnämna sin drygt tjugoårige son till en hög chefspost inom förvaltningen, men då blev det för mycket även för fransmännen. Han fick ett något mer underordnat jobb i samma förvaltning i stället. Där är det lite som utnämningar av landshövdingar, generaldirektörer och Systembolagschefer i Sverige.

Vi har här emellertid en typ av kriminalitet som inte har blivit vanlig i Sverige ännu. Nyss sprängdes en liga som specialiserat sig på motorvägsrån. Man klär ut sig i uniformer och ger sig ut för att vara poliser inför osäkra turister på rastplatserna. När dom kliver ur sina bilar blir dom rånade av "poliserna". Den riktiga polisen har lyckats ta fast 40 nyblivna europeer från östeuropa som startat sådan företagsamhet inspirerade av sin uppfattning om vad det är att vara "fri kapitalist".

För övrigt kan man läsa att man i London sålt ett dokument från 1779 som visar en detaljerad plan av en fransk general att invadera Storbritannien. Detta skulle göras med hjälp av amerikanska armen och 500 indiansoldater.

Slutligen - för den som tänker semestra i Frankrike har man räknat fram att medelpriset för ett hotellrum i Frankrike 2009 är 91 Euro, vilket är det lägsta på fem år. Men då skall man komma ihåg att priset är per rum i Frankrike, inte per person. De hotell vi brukar bo på brukar kosta så där 50-90 Euro och då är dom jättebra tycker vi.

Dagen citat får bli av den kinesiske författaren Lin Yutang (1895-1976):

When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set.

När små män kastar långa skuggor betyder det att mörkret är nära
/Egen översättning/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menar du med "nyblivna europeer från östeuropa"? Ligger inte östeuropa i Europa? Har östeuropa flyttats geografiskt från Asien? Eller blandar du begrepp? EU=Europa? I så fall var inte svenskar europper fram till 1995. Är det så du menar?

Jan Granath sa...

Hej anonym
Du har naturligtvis helt rätt. Jag brukade själv reta mig på Sydeuropeer som inte ansåg att Sverige låg i Europa för 1995 och nu faller jag i samma fälla själv. Mvh
Jan