google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Hösten vill inte komma på riktigt google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 2 november 2009

Hösten vill inte komma på riktigt

Hösten envisas med att dröja. Inte för att jag klagar på det, men några gånger har jag trott att det är dags och då har vinden vänt och det har blivit rena sommarvärmen. I vingårdarna är det emellertid höst och en sådan förunderligt vacker höst det är. Vinstockarna fullständigt glöder av färgprakt i alla skiftninger från brunt till blodrött över gyllene gult, orange och nästan skära toner. Olivträdens frukter börjar mogna i svart och mandelträden dignar av torkade mandlar. De allra flesta mandlarna är emellertid bittermandel, men vi har hittat några träd som har sötmandel - en hemlighet vi bevarar väl. Några goda vänner plockar oliver från de vilda, eller snarare övergivna, träden som finns överallt som dom sedan låter pressa till olja. Det behövs 8 kilo oliver för en liter olja så det är ett styvt arbete.

Jag tänkte det kanske var dags att gräva upp tomatplantorna som vi har tillsammans med en god vän, men hon sa att hon brukar skörda tomater till efter jul så dom får stå kvar. Vi har fått massor av tomater i år. Min fru och väninnan har gjort gazpacho och chilisås, vi har ätit tomatsallad i massor, tomatpajer i alla dess former och nästa varv blir chutney och pickles på gröna tomater. Det lär vara väldigt nyttigt med tomater säger dom som kan allt om sådant - men det är helt OK så länge det är gott. Man kan väl ta en Bloody Mary på hemlagad tomatjuice för att väga upp alla nyttigheter.

Vi tog en promenad härom dagen ute vid Gruissan Plage där de fantastiska gamla fiskarkabinerna har blivit ombyggda till sommarbostäder. För dom som sett kultfilmen Betty Blue är platsen bekant.

Slutligen lite visdom från den amerikanska vaudevillesångerskan Margaret Young (1900-1969):

"Often people attempt to live their lives backwards; they try to have more things, or more money, in order to do more of what they want, so they will be happier. The way it actually works is the reverse. You must first be who you really are, then do what you need to do, in order to have what you want."

"Människor lever ofta sina liv baklänges; dom försöker skaffa sig mera saker, eller mera pengar, för att kunna göra vad dom vill, så att dom skall bli lyckligare. Det fungerar egentligen tvärtom. Först måste man finna sitt verkliga jag, sedan göra det som krävs av en, för att få vad man vill ha."
/Egen översättning/

Inga kommentarer: