google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Spanska tjuvar, norska Nobelpris och andra tokigheter - och lite njutning också google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 12 oktober 2009

Spanska tjuvar, norska Nobelpris och andra tokigheter - och lite njutning också

Nu har vi några dagars paus mellan gästerna. Jag har passat på att olja och vaxa handledaren till räcket. Den är i princip färdig nu och blev helt som jag ville ha den. Vi har just vinkat av ett par väninnor från Norge som varit här på en intensiv snabbvisit. Massor av utflykter och god mat blev det och vi hade jättetrevligt. Vi besökte Le Petit Comptoir i Narbonne, stadens bästa gourmetrestaurang, tycker vi. Som alltid var det oerhört gott. Lunch på Château L'Hospitalet och besök i deras vinbutik är också obligatoriskt. De har en lunchmeny med vinbuffé för 26 Euro som på höst och vinter är superb. Nog är det underligt att även ett så bra ställe drar ned sina ambitioner på allt under sommaren när man inriktar sig på engångskunder som är mer intresserade av det fria vindrickandet är av maten. Så fort hösten kommer förbättras både urval och råvaror för att inte tala om urvalet av viner på buffén. Nu måste man hålla sig väl med stamkunder som bor i regionen samt alla affärslunchgästerna som frekventerar stället.

Annars har den stora grejen varit valet av Obama som fredspristagare. Våra amerikanska vänner som är demokrater och stora Obamafans är ganska förtvivlade. Nu kommer republikanerna att få något att skämta om och häckla Obama för under de närmaste åren. Stackars karl - och inte kan han tacka nej heller! Det är som dom säger i Amerika - med vänner som norska Nobelkommitten behöver man inga ovänner. Att "torbjörna" någon har blivit liktydigt med att fullständigt sänka någon i amerikanskt språkbruk nu. Torbjörn Jaggeland, ordföranden i norska Nobelkommitten måste känna sig nöjd över sådan berömmelse. Det tråkiga är att Nobelprisen förknippas med Sverige och folk ute i världen har lite svårt att skilja på de olika nordiska länderna. Jag tycker att det är dags att man döper om fredspriset till "Det norska fredspriset" så alla vet var det kommer från och vad man kan förvänta sig för stolligheter.

Idag har vi plockat dom första granatäpplena, det börjar bli kallare - 15-20 grader, men sol - och på fredag kommer min svåger och hans dotter. Vi skall hämta dom i Girona om vi nu vågar oss dit. Jag blev ju bestulen på min plånbok för ett par veckor sedan i Spanien. I veckan var våra vänner där och fick sin plånbok stulen så man åker inte gärna dit längre. Att ställa ifrån sig bilen där är att be om trubbel. Vi har blivit bestulna eller man har försökt robba oss nästan varenda gång vi har vågat oss över gränsen nu. Nog är det något som är galet när man alltid måste vara rädd för rån så fort man kommer dit? Spanjorerna kan ju inte skylla på att dom är ett fattigt U-land som svälter ihjäl om dom inte robbar rika turister heller.

Inga kommentarer: