google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Den nya svenska kriminaliteten - konsten att skilja på att återanvända och att återvinna google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

torsdag 30 juli 2009

Den nya svenska kriminaliteten - konsten att skilja på att återanvända och att återvinna


Jag minns när jag på sjuttiotalet bodde i Onsala och hade bestämt att jag skulle städa garaget. Jag beställde container för dyra pengar och ställde upp på en ledig gräsplätt i kvarteret. Containern blev snart full upp till kanten av sådant som jag ansåg behövde slängas. Snart kom den förste grannen och undrade om det var OK om han tog en grej bland mina slängda saker som han behövde. Självklart fick han göra det. Den ene grannen efter den andre kom i samma ärende och när morgonen kom var det bara en tredjedel kvar i containern.

Nu skulle ju den nästan tomma containern ändå betalas så vi grannar gick tillsammans och städade området och fyllde den med bråte, kvistar, brädor och annat som inte borde ligga kvar i naturen.

Jag hörde på nyheterna i morse att svenska återvinningsanläggningar har oerhörda problem med stölder och vandalisering. 30% av avgifterna går till bevakning och till elstängsel för att hålla folk ute som tycker att man skall återanvända saker även om dom en gång är slängda. Nu är det emellertid så, enligt svensk logik, att så snart man kört in på området så betraktas skräpet som kommunens egendom. Såldes är det stöld att återanvända något som någon annan slängt. Att ta sig in på området genom att klippa upp staketet är naturligtvis skadegörelse.

Jag kan då berätta att här i Frankrike har man löst detta problem på ett, som man själv tycker, tillfredsställande sätt. Varje by har en återvinningsanläggning med en anställd som hjälper till att sortera och lasta ur. Allt som han ser går att göra sig nytta av ställer han åt sidan och det får bli en liten extra bonus på hans lön när han avyttrar dessa saker. Dessutom är anläggningen öppen för gångtrafik även då den är stängd, vilket gör att sakletare kan gå dit och göra fynd och återanvända om man vill göra sig besväret. Framför allt många zigenare har som inkomstkälla att renovera sådant som andra slängt. Dessa saker säljs sedan på någon av de otaliga "vide grenier" - vindsröjningsmarknader - som finns ett par gånger om året i varje by. Där hyr kommunen ut platser för sådan försäljning - däremot får man inte ordna privata loppmarknader hur som helst.

På det här sättet har man löst ett antal frågor samtidigt. Dels blir användbara saker återanvända i mycket stor utsträckning. Dels undviker man bevakning mot stölder och inte blir det någon vandalism heller eftersom man kan komma in utan att förstöra staketet. Jag tror dessutom att de extrainkomsterna som personalen och sakletarna kan få är välkomna och dessutom är det trevligt att gå på loppmarknad. Många av de beslag och smidesdetaljer som vi behövt till vårt 250 år gamla hus har vi hittat på sådana marknader. Det är då någon som letat igenom det som byggfirmor och privatpersoner slängt efter en renovering eller rivning och hittat gamla fina saker som man skruvat loss och putsat upp.

Som ni förstår har Frankrike en oerhört slapp kultur där man inte ens drar sig för att återanvända det som en gång är kasserat. Dessutom är de kommunalt anställda genomkorrumperade eftersom dom säljer till sig anförtrott gods. Jag kan dessutom berätta att det förekommer att man ger sopkillarna en slant som tack för att dom tar med något extra bökigt gods ibland - MUTOR!

Samtidigt har ju den svenska kriminaliteten fått ett helt nytt ansikte i och med alla dessa fruktansvärda miljöbrott som begås dagligen. Jag tänker på den gamla damen som ställde sin stekpanna bredvid återvinningscontainern och nu får man höra detta om folk som faktiskt stjäl kommunal egendom som medborgarna har kasserat. Det enda sättet måste vara att höja kommunalskatten så man kan ha dygnetruntbevakning med patrullerande trupp och videokameror av alla återvinningsstationer för att stävja denna bottenlösa omoral.