google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Nu är katastrofen här - igen! google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 22 juli 2009

Nu är katastrofen här - igen!

Vi har förstått att Sverige skall drabbas av en pandemi av svininfluensa av fruktansvärda mått - kan man kalla det pandemi om det är lokalt över Sverige? Att det åtminstone verkar ha tagit oanade proportioner just över Sverige grundar jag på debatten i Sveriges Radio samt diskussioner jag haft med personer av olika nationalitet i min omgivning. Här i Frankrike är det ingen stor grej längre. Härom dagen hade man en lugnande notis i tidningen som konstaterade att man hade framställt väldigt mycket vaccin om det skulle bli nödvändigt att använda det. I USA har 30 personer dött på en befolkning av 300 miljoner. Liksom "Spanskan" en gång i tiden så drabbas främst små barn och unga som inte med åren fått en naturlig resistens mot allehanda släktingar till svininfluensan, så för den gruppen finns tydligen en viss risk.

Man blir lite förfärad när man hör den upprörda debatten om massvaccinering i Sverige. Det är numera fastställt att Sverige skall drabbas av svininfluensan. Dessutom skall man bli oerhört sjuk, troligen dö. Det jag har hört från andra källor är tvärtom att denna typ har ett ovanligt "snällt" förlopp. För att skrämma folk ytterligare har man inventerat tillgången på respiratorer på svenska sjukhus för att rädda livet på så många som möjligt. Nu kan det ju mycket väl hända att svenska media och politiker vet mer än andra - det är ju fallet i så många andra frågor - men man måste ju inte blåsa upp saker till sådana hysteriska proportioner och skrämma livet ur folk.

Som jag säger så blir man lite luttrad när man som jag har arbetat i Hong Kong både vid utbrottet av SARS och fågelinfluensan och erinrar sig hur vi skulle drabbas av galna kosjukan en gång i tiden. Är det någon som minns förutsägelsen om jordens undergång vid millennieskiftet på grund av den sk milleniebomben. Alla datorer skulle stanna vid midnatt till det nya seklet - respiratorer och kärnkaftverk skulle stanna, de senare skulle dessutom få härdsmälta, trafikledningen på järnvägen skulle kollapsa och tågen köra in i varandra, alla trafikljus skulle bli sjövilda med omfattande trafikolyckor som följd. Jag har roat mig med att fråga datakonsulter från olika håll i världen om dom känner till en enda dator som stannade. Då ler de med hela ansiktet och säger: "Nej vi fann aldrig några tecken på det, men det gav en väldig massa arbete under ett par år".

Man erinrar sig osökt den gamla sketchen med Martin Ljung när han säger till kaptenen: “tänk om det inte blir något krig, då står du där med din ärtsoppa och alla kanoner” .

Jag tror man måste vara medveten om att det finns en mycket aktiv katastrofindustri idag som tjänar massor av pengar och inflytande på att skrämma livet ur oss så vi kräver att politikerna skall använda våra skattepengar till än det ena än det andra.

Katastrofindustrin omfattar företag som säljer lösningar på problemet till oss, politiska partier som värnar om än det ena än det andra, internationella organ som får mer resurser, högre pensioner och mer inflytande, givetvis media som tjänar massor på sk.nyheter samt inte minst forskarna som får massor av pengar för att beskriva omfattningen av hotet samt försöka finna lösningar på problemet.

Inga kommentarer: