google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Gryta på lamm i solskenet google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 21 mars 2011

Gryta på lamm i solskenet

Vi sitter mest framför TV:n på kvällarna och tittar på Al Jazeera och följer vad som händer i Nordafrika omväxlande med att följa utvecklingen i Japan. Man blir verkligen imponerad av Al Jazeera och deras mycket kunniga reportrar. Det slår till och med BBC med hästlängder. Jag tänker inte komma med några förnumstiga kommentarer om någondera av de katastrofer som pågår just nu. Man får bara hoppas att allt slutar på ett sätt så människor inte blir alltför lidande, men det ser ju inte så ljust ut.

Min mor ringde i morse och berättade att det var 15 grader kallt under natten och att dom fått 15 cm snö i Nora. Vi har ungefär 30 grader varmare och bättre blir det. Förra veckans födelsedagslunch vid Abbey de Fontfroide blev visserligen inställd på grund av översvämning, men i morgon gör vi ett nytt försök. Det är grannen Rose-Marie som fyller.

Champis måste fortfarande ta fem piller om dagen, men jag undviker blodvite genom att linda in honom i en filt. Efter varje piller får han en svensk räka så han verkar förhållandevis nöjd trots allt. Själv hämtade jag en jättekasse med medicin inför mitt ryggingrepp nästa vecka. Det är lite speciellt här i Frankrike för man får gå till apoteket och köpa sina grejor själv och ta med till läkaren. Dom skall göra en så kallad "infiltration" av cortison mellan ryggkotorna. Jag har nu en påse med allehanda, medikamenter - stora injektionesnålar som ser väldigt skrämmande ut samt lokalbedövningspreparat och antiallergipiller som jag skall äta i förväg. Troligen sparar man mycket pengar för vården genom att patienten själv får ta ut medicinerna och utrustningen så sjukhuset inte behöver hålla lager. Visserligen sköts sjukhusapoteken av Apoteket i Sverige också i de flesta fall, men det här verkar effektivare ur samhällelig synvinkel.

Idag har vi ätit en gammal favorit som jag lagat i, jag vet inte hur många år. Det är en lammgryta som är väldigt god och väldigt enkel att laga till. Så här gör man:

Lammkött så det räcker till alla skäres i bitar. Lammskivor med ben är utmärkt, men man kan ta nästan vad som helst som blir mört när det kokas. Ben är bra för smaken.

En flaska gott vitt vin. Tro inte på svenska kockar som säger att vilket billigt vin som helst duger. Det är nämligen smakämnena man är ute efter så alla Sydeuropeiska kockar vet att det skall vara ett bra vin.

Lök efter smak
Vitlök efter smak
Kvistar av timjan, rosemarin och lagerblad
En citron i tjocka skivor. Använd obesprutade eftersom man skall ha med skalen.

Buljongtärning - jag har provat, kalv-, kyckling- och oxbuljong och alla duger bra. Det blir bara lite olika smak. Lägg tärning(arna) i grytan direkt och låt det lösas i vinet.

Oliver som man gillar - svarta eller gröna

Små skalade potatisar i mängd beroende på hur hungrig man är.

Bryn, köttet i bitar tillsammans med lök och vitlök. Slå sedan på rikligt med vin så det täcker, Lägg i kryddorna och buljongtärningarna, samt citronskivorna. Låt det puttra i ca 1/2 tim eller tills köttet är mört.

Lägg i potatisen och puttra tills den är klar. Man kanske måste hälla på lite vin efterhand om det kokar bort. Det här kan man göra långt i förväg. När man skall äta det lägger man i oliverna och hettar upp. Salta om det behövs. Alla gillar detta - till och med barnbarnen.

Till det här dricker man gärna ett rosévin, men rödvin går också bra eller till och med samma goda vitvin som man använde i grytan. Låt din egen smak avgöra vad du väljer. Ett bra vintips är att köpa ett dyrare och bättre vin än man är van vid. Det blir billigare eftersom man dricker mindre av ett vin fullt av smak. För det är väl smaken man är ute efter - inte alkoholen?

Smaken blir aldrig riktigt lika från gång till gång på den här grytan, men alltid väldigt god.

Jag gör alltid en rejäl omgång och fryser in resterna.


2 kommentarer:

stephan sa...

ah, du sätter vittvin i grytan. Jag brukar alltid sätta rött. Annars ser de liknande ut.

Jan Granath sa...

Jag tycker vitt vin framhäver smaken på lammet bättre. Rött tar gärna död (-: på det ljusa köttet.
Mvh
Jan