google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Köpa blommor på distans och andra sätt att fira födelsedagar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

onsdag 2 mars 2011

Köpa blommor på distans och andra sätt att fira födelsedagar

Vi har lämnat av våra amerikanska vänner vid flyget i Toulouse idag. Dom skall åka hem till Boston, om än motvilligt. Tom vill helst stanna här och renovera färdigt deras "monsterhouse" som mer och mer börjar bli ett mönsterhus. Dom kunde emellertid åka med lätt hjärta för den kallkälla som uppstått och sakta fyllde grannens undervåning kom inte från deras hus utan från det kommunala systemet.

Vi tänkte passa på att åka till IKEA och köpa Kalles kaviar och lite annat, men det blev inget. Vi tog fel avtag och hamnade på betalvägen och den hade inget avtag förrän efter 16 kilometer och så viktigt är det inte med Kalles kaviar. Jag gillar inte Kalles så för min del gör det detsamma.

Gillar gör jag emellertid den stundande drösen av födelsedagar som traditionsenligt firas på diverse utsökta gourmetrestauranger. Om några dagar är det min tur att bli firad och sedan kommer den ena vännen efter den andra i strid ström. Härom dagen var det min mor som firades på en ansenligt nästan 90-årsdag och i går var det vår vän Evas mor som firade sin gott och väl 90-åriga födelsedag. Båda är fantastiskt vitala och kompetenta damer som klarar sig fint. Tråkigt nog bor båda i Sverige så firande fick bli på avstånd via telefon.

Vi brukar ringa till någon lokal blomsterhandel i Sverige och beställa blommor och betala med vårt kort. Det har aldrig varit något problem med detta, men den här gången gick jag på pumpen hos en av Noras blomsterhandlare. Dom kunde inte levererar blommor och ta betalt med kort eftersom dom var anslutna till Interflora. Interflora har nämligen utrustat dom med nya kortterminaler där man inte kan mata in kortnummer manuellt. Jag sa att jag inte använde Interflora eftersom jag ville ha blommor för pengarna, inte förmedlingsavgifter. Dessutom är min erfarenhet att om man ringer och pratar med blomsterhandeln så är risken mindre att man får skräpblommor.

Expediten var ledsen, men kunde inget göra. Dom hade inte tänkt på den här konsekvensen. "Men", som hon sa, "Interflora förklarade vad bra det här var som skydd mot bedrägerier". Man kan ju undra hur man skulle vara funtad om man begår kortbedrägerier för en kostnad av en bukett blommor som dessutom levereras till en släkting eller vän. Inte särskilt intelligent i alla fall.

Nu löste det sig till belåtenhet ändå för jag ringde till Noras andra butik - Kanans Blomsterhandel - som utan problem levererade de mest fantastiska tulpaner. Min mor sa att det var bra för dom är bäst i vilket fall som helst och hon vet vad hon talar om.

Man undrar om inte Interflora har passerat bäst-före-datum i näthandelns och elektroniska telefonkatalogernas tidevarv.

Någonting som tydligen aldrig uppnår en mättnad på marknaden är skor. Var man än går i vilken stad som helst i världen så är var tredje affär en skoaffär. Nu har min fru hittat ett par nätskoaffärer också och dom har allt!!. Vem köper alla dess skor och hur fort blir dom utslitna? Det enda som inte finns längre är bensinmackar med biltillbehör och sportaffärer med idrottsutrustning. Inte för jag bryr mig om någondera för det ena blir man oljig och får ont i ryggen av och det andra blir man svettig av så det får vara. Däremot har jag på min brors inrådan köpt mig en träningsboll som jag kan sitta på när jag ser på TV. Det skall vara bra för att stärka småmusklerna i ryggen, vilket jag behöver. Det är förunderligt vad "det tar" att sitta en timme på en sådan boll och balansera.

1 kommentar:

Unknown sa...

Eftersom det idag är din tur att fira önskar jag dig en riktigt riktigt trevlig födelsedag, både med en härlig frukost på sängen, gärna kompletterad med ett glas champagne och att kvällen avslutas med en härlig gourmetmiddag,om inte på lokal så hemma i ert härliga kök/matsal.
En stor kram
Anita