google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Svenska köttbönder borde hyllas av alla vegetarianer och miljökämpar google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 19 mars 2010

Svenska köttbönder borde hyllas av alla vegetarianer och miljökämpar

Alla vet vi ju att svensk mat är mycket bättre än utländsk smörja. Precis som fransmännen vet att mat från andra länder än Frankrike är oätlig vet vi svenskar att vår egenproducerade mat är den absolut bästa man kan få. Speciellt är det ju svenskt kött som är övelägset allt som produceras utomlands. Dels finner ju utlänningar ett stort nöje i att plåga sin djur under hela deras livstid, dels matas dom med allehanda gifter och dom föder upp dom på ett sådant sätt att köttet innehåller massor av bakterier som vi blir sjuka av. Annat är den svenska bonden som gullar med sina djur, ger dom hälsosamt rent foder och ser till att dom är friska och sunda och slaktas under skonsamma förhållanden.

Nu har ju nötkött kommit lite i bakvattnet eftersom nötköttspoduktionen har blivit själva symbolen för hur vi slösar på våra resurser. Det finns många, främst ungdomar, som därför har blivit vegetarianer eller näst intill. Det finns emellertid många som, även om dom avstår från nötkött, faktiskt äter vilt kött på grund av att djuren går fria och äter naturligt foder, det finns många som äter lamkött därför att lamm normalt sett går ute och äter huvudsakligen gräs. Det finns även många som kan tänka sig att äta sunt uppfödda kycklingar och en gång var även griskött något som kunde passera även en djurvän om det var uppfött på svenskt vis.

Detta har naturligvis orsakat en efterfrågan på dessa köttsorter och då främst lammkött, men bönderna finner på råd för att anpassa sin produktionskapacitet till efterfrågan. Först apar man efter de danska grisbönderna oerhört industriella uppfödning, men utfordring med förgiftat sojamjöl från Brasilien som huvudsakliga föda. Att sedan sojaodlingen orsakar förstörelse av miljö och lidande för de som producerar hjälper ju till att avhålla folk från att äta griskött. Även slaktprocessen har förfinats för att väcka folks avsky. Eftersom detta gett så bra resultat vad gäller efterfrågan följer snart kycklingbönderna efter med samma metoder. Problemet är bara att med varje skandal stiger efterfrågan på lammkött till sådana höjder att det blir omöjligt att hänga med i produktionsledet. Men även det kan man finna bot mot.

Lösningen är givetvis att framställa ett broilerlamm vid namn Dorper från Sydafrika, som utfodras med köpt foder från Brasilien eller något annat som människor anser oacceptabelt, man låter dom sedan gå inne hela året på 1 kvadratmeter per får och vid slakten kan man med fördel använda plågsamma metoder lånade från grisproduktionen. En skottsk professor och expert på fåruppfödning sade på nyheterna att Sverige är absolut först i världen med att föda upp får på detta sätt så det gäller att även i framtiden se till att köpa svenskt så man får en riktigt modern produkt.

Det som är så orättvist i hela saken tycker jag är att man idag kritiserar bönderna och Centerpartiet för att deras organisationer inte längre är miljömedvetna. Om vi skall tro miljöexperterna är ju en absolut avgörande fråga för jorden framtid att vi alla blir vegetarianer. Man kan undra om det finns någon grupp i vårt land som gjort så mycket för att detta mål skall bli verklighet som just bönderna och deras organisationer?

Som obotlig köttätare tycker jag allt detta är sorgligt. Lyckligtvis bor vi själva i ett land där man inte bara deklarerar varifrån köttet kommer utan ofta också vad djuret har ätit, vilket kön det har, om det är ungt eller gammalt och från vilken region det kommer. För mig är en värld där alla är vegetarianer oerhört skrämmande. Hur man skall klara proteinbehovet för oss allätare vet jag inte. Kanske vi får offra än fler brasilianska bönders liv och än mer regnskog när de skall producera soja till biffar åt oss i Europa. Vi har ju redan börjat köra bil på deras mat så lite mer kan dom väl tåla. Förr fick man lära sig hur oerhört känslig den ekologiska balansen var och hur lätt man kunde rubba näringskedjan med oanade konsekvenser som följd. Ingen miljövän verkar idag ha tagit del av den kunskapen eftersom man utan att blinka förspråkar och tror att vi ostraffat skall kunna sluta med animalisk produktion och börja odla olika proteinersättningar till världens många miljarder innevånare.

När jag gick i skolan och man fick lära sig sådant arbetade också min mor i matbespisningen. Man lagade mat i skolan på den tiden. Då hämtade den lokale grisbonden alla matrester varje dag och gav till sina grisar. Det blev ett utmärkt kött och inte köpte han någon soja från Brasilien. Nu måste 30% av all mat vi köper slängas bort och brännas i renhållningsverkets värmeanläggningar i stället för att dom används till grisfoder. Är det vad man kallar förnyelsebar energi kanske?

Så vill jag avslutningsvis påminna dom som är intresserad av att börja släktforska att introduktionspriset på min nybörjarkurs upphör om exakt 12 dagar, sedan blir den 100 kronor dyrare.

Bilden ovan föreställer Dorperfår och är hämtad från www.canmexdorpers.com/boda_sweden.html

Inga kommentarer: