google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Kuba – den vitt utbredda könshandeln google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

måndag 2 februari 2009

Kuba – den vitt utbredda könshandeln

Det finns gott om prostituerade i Havanna och de gånger någon av oss herrar gick ensamma blev vi erbjudna deras tjänster. Prostitution är ju ett elände och djupt deprimerande, men ändå blir jag mer upprörd över den än mer vanliga könshandeln som praktiseras av personer som aldrig ens i sin livligaste fantasi skulle förknippa sig själv med något så vidrigt. Eftersom dom väljer Kuba framför Thailand kanske dom till och med i grunden anser sig vara mer moraliska än folkflertalet. Troligen har dom inte ens åkt dit av det skälet, men hamnar ändå i det på något sätt.
En ung mycket bitter och desillusionerad yngling sa till oss att han levde i ett fängelse omgivet av hav fullt med hajar och enda möjligheten att komma därifrån var att gifta sig med en utländsk tant och det kunde han inte tänka sig att göra. Nu är det så att många kan tänka sig att gifta sig med både utländska tanter och utländska gubbar för att komma ut ur landet och det fanns dröstjockt av gubbar och tanter av alla nationaliteter som inte var sena att utnyttja detta övertag till sin egen tillfredsställelse. Överallt såg man par med helt osannolika ålderskillnader och den yngre parten var alltid en kuban. Det var tanter i övre medelåldern som skaffade sig en ”hunk” eller äldre män som ordnade sig en ”bitch” som extra krydda på semesterveckan. Förhoppningen hos dessa unga pojkar och flickor var att någon gång hitta den som skulle ta dem ut från Kuba, men om inte detta skedde den här gången fick man ändå en vecka i lyx på de bästa barerna, äta på de bästa restaurangerna och kanske få något fint som avskedspresent, men framför allt kunde man hålla drömmen vid liv att ”kanske den här gången eller nästa gång”.
Varje gång jag och min norske vän var ute på egen hand utan fruar blev vi grovt beflirtade av vackra unga flickor och det var inte prostituerade utan bussguider, expediter, hotellpersonal eller helt enkelt vanliga prydliga kubanskor som vi mötte på gatan. En ung väninna till våra norska vänner som rest runt på Kuba några veckor berättade om att hon fått ett oräkneligt antal erbjudanden om giftermål från kubaner i sin egen ålder. Både för äldre damer och herrar med felprogrammerade egon är det kanske lätt att tro att dessa unga människors flirtande beror på ens oerhörda manliga eller kvinnliga utstrålning, virilitet respektive sexighet och för yngre människor kan det misstolkas för annat än vad det verkligen är. Det är då viktigt att komma ihåg att ett sådant förhållande knappast inleds under lika villkor, med samma insats av drömmar och förhoppningar från båda parterna.
Jag blir faktiskt riktigt upprörd över den skenhelighet som många av dessa förtäckta sexturister visar när det bjuds tillfälle. Förmodligen skulle många av dom aldrig förstå vad jag är upprörd över ens om jag talade om det för dom. Det var ju en sååå romantisk upplevelse.
Missförstå mig inte nu. Att man kan möta sin livspartner på en semesterresa i ett främmande land är både trevligt och romantiskt. Att man kan bli förälskad över åldersgränserna förekommer också och är väl trevligt om båda har den smaken, men ingen skall inbilla mig att så oerhört många unga kubaner och kubanskor drömmer romantiska drömmar om bedagade europeiska sextioåringar på nätterna, om det inte är mardrömmar, och inte skall någon inbilla mig att särskilt många kvinnor i samma ålder skulle kunna tänka sig att presentera en 22–årig kuban som sin nya livskamrat i syföreningen hemma. Med männen kan det nog vara lite annorlunda, men det gör det tyvärr inte så mycket smakligare i många fall.
Jag ber om ursäkt om jag har förstört stämningen som jag tidigare byggt upp om Kuba som ett fantastiskt semesterland. Det är det, men vi får inte blunda för de förhållanden som människor lever i på denna, ur geografisk synvinkel, idealiska diktatur där havet utgör de perfekta murarna.

2 kommentarer:

Monet sa...

Hej,

Det var ett tag sedan jag kikade in på din blogg. Och nu ser jag att ni varit i Kuba. Men jag dras ju mera till hur ni haft det över jul och nyår och det är väldigt kul att läsa om det!

Själva körde vi till Sverige tur och retur, 600 mil och mer för att hälsa på familjen och vännerna som inte riktigt vant sig vid att vi numera bor i Frankrike. Men trots att det var roligt och trevligt på alla sätt och vis så gör vi inte om det till nästa jul. Då får det blir franskt, så som du beskriver både jul och nyår!

Vi är också på G när det gäller Carte Vitale och annan administrativt men det har varit ett extremt jobbigt första halvår med att hitta rätt och komma in i det franska systemet. Dock fungerar allt jättebra och vi fullkomligt stortrivs i vår lilla by.

Ni bor inte så långt bort och Montpellier är min gamla studenstad sedan 60-talet och vi ska så småningom ta oss dit och återuppleva Languedoc. Har ni lust kan vi kanska ta un café och utbyta erfarenheter? Just nu, som framgår av min blogg är vi upptagna med ny familjemedlem, liten fransk pudel!

Ha det fortsatt gott med pensionärslivet härnere!

Jan Granath sa...

Hej

Du får öppna en flaska champagne när ditt Carte Vitale anländer. Det är som att få svenskt personnummer.

Vi tar gärna en kopp på något lämpligt ställe när det blir varmare. Kanske skulle vår gamla sommarstad Sete passa eftersom det verkar vara ungefär mitt emellan.

Hör av dig i en kommentar med kontaktinformation när du känner för det och vädret blir trevligare. Jag publicerar den inte om den innehåller personliga uppgifter.