google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Jakttider och bränder google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

lördag 20 oktober 2007

Jakttider och bränder

Nu är det jakttider igen och franska män går man ur huset för att jaga allehanda villebråd. Dessa ”viltvårdare” har emellertid vissa egenheter för sig som är svåra för oss vanliga människor att förstå. Varje år i jakttider sätts den oersättliga vildmarken som kallas Garrigue i brand så byar hotas och vinbönder blir av med vingårdar som vuxit i decennier. Varför i herrans namn gör man detta? Anledningen är att man genom att sätta Garriguen i brand kan driva fram villebrådet så man bara behöver stå och skjuta av det när det flyr undan branden. Snacka om sport! Att man förstört sin egen jaktmark för åratal framåt bekymrar ingen. Idag såg vi hur det brann våldsamt omkring Bages som är en fantastisk vacker by som har blivit upptagen på världsarvslistan av EU. Hoppas verkligen inte att den fantastiska naturen omkring byn har förstörts totalt av dessa galningar.
I övrigt har det varit en fantastisk dag när man sett både Pyrenéerna och Cevennerna från vår by. Vi har varit i Gruissan och köpt deras fantastiska ostron som odlats i Medelhavet och som är något alldeles extra. Vi åt dem tillsammans med våra goda vänner som förresten är den snickare som tillverkat våra fönster och vår trappa. En på alla sätt bra dag med underbart väder.

Inga kommentarer: